Oy hakkınıza sahip çıkın

AKP-MHP blokunun faşizmine karşı yerel seçimlerin önemsenmesi gerektiğini belirten sanatçı ve siyasetçiler, herkese sandığa gitme ve sandıklara sahip çıkma çağrısı yaptı.

Her seçimde olduğu gibi halka sandığa gitme ve sandığı koruma çağrıları yapılıyor. Özellikle AKP-MHP iktidar blokunu zayıflatmak isteyen muhalefet, HDP ile toplumun her kesiminden aydın, sanatçı ve siyasetçiler halkın sandıklara sahip çıkması vurgusunu yineliyor. Demokrasi mücadelesinin seçim ya da sandıkla bitmeyeceğinin altı çizilse de bu dönemde sandıkları boş bırakmamanın önemine dikkat çekiliyor.

SEÇİMDEN SONRA DA MÜCADELE

Gazeteci-yazar Ahmet Tulgar, demokrasi mücadelesinin sadece sandığa bağlı olmadığı görüşünü savunanlardan. Yine de 31 Mart’ta sandıklara gidip oy kullanmanın elzem olduğunu vurguluyor: “Birçok insan gibi bu seçimlerin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de herkes sandığa gitmeli ama şu da unutulmamalı; seçim demokrasi mücadelesinin ve demokrasinin sadece küçük bir parçası. Normalize olmuş ülkelerde 4 yılda bir kullanılan bir hak ama kimse yurttaş sorumluluğunu seçimlerle sınırlı olduğunu düşünmemeli.”

Yazar Tulgar’a göre; çıkan sonuç, ne Türkiye’nin demokrasi sorunları çözüldü diye çok sevindirsin ne de bir felaket olarak algılansın. Çünkü 31 Mart’tan sonra da bu ülkede demokrasi mücadelesi devam edecek.

AKP AYNI SONUCU ALMAK İSTİYOR

78’liler Girişimi Sözcüsü ve HDP PM Üyesi Celalettin Can da iktidarın sandığı demokrasinin tek aracı yapıp çeşitli vesilelerle oradan güçlü çıktıktan sonra toplumu otoriter bir şekilde yönetmeye çalıştığını ifade ediyor. Can, ayrıca AKP’nin bu seçimlerde de o sonucu almak istediğini ifade ederek, şunları dile getiriyor: “En son 24 Haziran’da başkanlık rejimi büyük çoğunluk tarafından onaylandı görüntüsü verdiler. Bu seçimlerde oyları düşmez ve oylar artarsa bugüne kadar uyguladığımız tüm politikalara halk onay verdi, diyecekler. Erdoğan’ın tarzı bu. 7 Haziran ile 1 Kasım arasında bir terör kampanyası örgütlendi, oy oranı yükselince demek ki halk bunu istiyor, dedi ve günümüze kadar da geldi. Bu da muhalefeti yok sayma, tekçi rejimi sürdürmeye devam edecekleri anlamına geliyor.”

SANDIKTA DERS ALACAKLAR

Celalettin Can, AKP’nin seçimlerde beklediği oyu alamaması ya da dengeyi koruyamaması durumunda yürüttükleri politikalarsan ders alacağını belirtiyor. Can, şöyle devam ediyor: “Öte yandan muhalefetin de oyu yükseldiği takdirde moraller düzelecek, insanların kendilerine olan güveni artacak, sokağa çıkma ve haklarını savunma cesareti artacak. En başta da hükümetin pompaladığı karamsarlık kalkacak. Ben olumlu bir hava olacağına inanıyorum.

MUTLAKA SANDIĞA GİTMELİ

O yüzden mümkün olduğunca bu seçimlerde sandığa gitmek gerektiğini düşünüyorum. Daha da önemlisi sandık güvenliğine sahip çıkmak gerekiyor. Benim en büyük kaygım o. Eğer sandıklara sahip çıkabilirsek eminim ki oy oranları yüksek çıkacaktır. Öte yandan Cumhur İttifakı’nın oyunun düşmesindeki en büyük rolü de HDP oynayacaktır. Çünkü HDP kilit bir konumda. CHP’nin tüm olumsuzluklarına rağmen Cumhur İttifakı’nı geriletmenin yollarını bulmaya çalıştı. Bunu CHP’ye rağmen CHP’ye oy vermeyi göze alarak yaptı. Bu yüzden HDP’liler, HDP çevresi ve hatta CHP’liler ile demokrasiden yana olanlar mutlaka sandığa gitmeli. Biz bu Cumhur İttifakı’nı aşağı çekmeliyiz.”

OLUMLU BİR BAŞLANGIÇ İÇİN

Sanatçı İlkay Akkaya ise kısa ve öz bir şekilde seçime dair görüşünü şöyle dile getiriyor: “İçimden gelmese bile gideceğim sandığa. Çünkü olumlu bir başlangıcın belki ilk adımına vesile olabilir diye düşünüyorum bu seçimeler için.”

DOĞRU KARAR VERİLECEĞİNE İNANIYORUM

Faşizmin seçimlerle halkı bir şekilde kendi potası içinde eritmeye çalıştığını savunan sanatçı Pınar Aydınlar ise şöyle baktığı ifade ediyor: “Demirtaş’ın ve irademiz olan Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak gibi tüm siyasi tutsakların, hem de bugün açlık grevinde direnen, şehit düşen yoldaşlarımızın tümünün mücadelesi özgür ve eşit bir ülkede yaşamak içindir. Zaten bundan dolayı içerideler. Benim önceliğim bu mücadeledir. Bugün seçim sürecindeyiz ve halkımızın bir kez daha doğru kararı vereceğine inanıyorum. Sonuçta bizler bir avuç zengin ve hırsıza karşı milyonları bulan insanlarız ve haklı olan bizleriz.”

ANF

EN SON EKLENENLER