‘Yüksek riskli’ seçimler uluslararası medyada

RTS: ERDOĞAN İÇİN YÜKSEK RİSKLİ SEÇİM

İsviçre medyası RTS, Türkiye’deki yerel seçimlerin Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için “yüksek riskli” olduğunu belirterek, “Bu seçimler, ülke on yılda ilk resesyonuyla boğuşurken, test değerinde” yorumunda bulundu. RTS, gözlerine özellikle Ankara ve İstanbul’da olduğuna dikkat çekerken, “AKP ve öncellerinin 25 yıldır süren hakimiyeti bugün tehdit altında” dedi.

JOURNAL DU DIMANCHE: YA KAYBEDERSE?

Fransız Marianne dergisi, “Kazanır ya da kaybeder, Boğaz’ın incisi Cumhurbaşkanı ve partisi AKP için büyük bir bahis teşkil ediyor” diyerek bu seçimlerde İstanbul’un önemine dikkat çekti.

Journal du Dimanche gazetesi, “Ya Erdoğan İstanbul ve Ankara’yı kaybederse?” başlığı altında seçimleri yazdı.

RFI: KORKU ALTINDAKİ KAMPANYA BİTTİ

Çok sayıda dilde yayın yapan RFI radyosu “Türkiye’de seçim kampanyası korku içinde tamamlandı” yorumunda bulundu. “Türk iktidarı endişeli: Ekonomik kriz AKP’nin seçmenlerinin yönünü değiştirebilir” tespitini yapan RFI, Erdoğan’ın bu nedenle kampanyasını “terörizm tehdidi” üzerinden yürüterek, rakipleri HDP ve CHP’yi hedef aldığını hatırlattı. HDP’nin belediyeleri yeniden kazanması halinde Erdoğan’ın kayyum atama tehdidini hatırlatan RFI, “Bu nedenle, gelecekteki belediye başkanlarının görevlerini nasıl icra edeceği bilinmiyor” diye yazdı.

LE TEMPS: GÖMLEĞİNİ BU KADAR ISLATTIYSA…

İsviçre Le Temps gazetesi, “Erdoğan için zorlu seçim” başlığı altında “ekonomik fırtına ortamında yüksek riskli” seçimleri yazdı. Erdoğan’ın “ulusun bekası”nın tehlikede olduğu üzerinden kampanya yürüttüğünü belirten Le Temps, Erdoğan’ın 50 günde 102 miting gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Gazeteye konuşan Bilgi üniversitesinden Emre Erdoğan’a göre eğer Cumhurbaşkanı gömleğini bu kadar ıslattıysa, “yenilmezlik miti” tehdit altında. Le Temps, “Bir Batı Operasyonu olarak değerlendirdiği ekonomik sıkıntılara eğilmek yerine, güvenlik alanında kampanya yürüttü. Terörist tehdit ve düşman güçlerce çevrili bir ülke tasvir etti” diye yazdı.

FRANCETVINFO: PAZARLAR ERDOĞAN’I KURTARABİLECEK Mİ?

Francetvinfo sitesinde yer alan bir haberde, “rekor işsizlik, uçan fiyatlar” altında Erdoğan’ın partisinin yüksek riskli seçim sınavında olduğunu belirtti. Güçlü ekonomik kriz altında toplumsal öfkenin arttığına dikkat çeken Francetvinfo, enflasyonun bir yılda yüzde 20’ye, işsizliğin rekor bir artışla yüzde 13’e çıktığını, Türk lirasının değer kaybettiğini ve fiyatların patladığını kaydetti. Haberde İstanbul’da ucuz fiyatlı pazarda kuyruğa giren bir kadının ifadelerine yer verildi: “Önce şeker için kuyruğa giriyorduk, şimdi soğan, patates, patlıcan için.”

Haberde şu yorum yapıldı: AKP, her şeye rağmen İstanbul’u alabilir ama belki Ankara’yı veya başka büyük kentleri kaybedecek. Geriye, toplumsal öfkeyi yatıştırmak için kurduğu pazarların Türk Cumhurbaşkanının partisinin bu seçim kampanyasından çok hasar görmeden çıkmasına hizmet edip etmeyeceğini görmek kalıyor”

RTBF: ADİL SEÇİM OLURSA KAZANMA ŞANSI YOK

Belçika medyası RTBF de “Ekonomik fırtına ortasında Erdoğan için zorlu seçim” başlığı altında seçimlere yer verdi. RTBF, sayfasında AFP’nin haberine yer verdi. Haberde seçim kampanyasındaki adaletsizliğe dikkat çekilirken, özellikle Erdğan’ın günlük olarak medyada edindiği yere işaret etti. Silk Road Studies Program bünyesindeki araştırmacı Gareth Jenkins’e göre bu durum “AKP’nin adil seçimlerde kazanma yeteneğinin artık olmadığını gösteriyor. Ve kuşkusuz bunda haklı”

EN SON EKLENENLER