Akdeniz’de HDP’ye ret: İl Seçim Kuruluna başvuruldu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü’nün, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Akdeniz Belediye Başkan Adayı olan Sabit Yelkovan’ın adaylık koşullarını sağlamadığından kaynaklı İlçe Seçim Kurulu’na yaptıkları itiraz reddedildi. Bunun üzerine HDP’liler İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. İtiraz öncesi Mersin Adliyesi önünde açıklama yapılan açıklamaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP’li yöneticiler ve çok sayıda kişi katıldı. 

‘İPTAL GEREKİYOR’

HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mustafa Işık, İl ve İlçe Seçim kurullarına geçersiz sayılan 8 bin oy ve CHP’li Yelkovan’ın adaylık koşullarını sağlamadığından kaynaklı seçimin iptal edilmesine ilişkin olduğunu kaydederek, “Bu seçimin iptalini gerektirecektir. Biz bunun takipçisi olacağız” dedi.

‘ÇİFTE STANDART’

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP’nin seçimlerde ortaya koyduğu demokrasi gücü projesinin AKP iktidarına büyük kaybettirdiğini dile getirdi. Hatimoğulları, şunları söyledi:

“Bugün hilelere rağmen, YSK’yı ve AA’yı elinde bulundurmasına rağmen, yargının tamamını emir kulu haline getirmesine rağmen, Cumhur İttifakı büyük bir yenilgi almıştır. Akdeniz Belediyesi olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde şaibeler üzerinden kazanç sağlamaktan geri durmayan AKP, şunu bilmelidir ki çifte standart bir hukuk uygulayarak hiçbir yere varamaz.  Yolun sonuna geldiler. Şırnak’a binlerce kolluk gücü ailesiyle birlikte aktarıldı. Oradan çok ciddi belgeli itirazlar olduğu halde hiçbir itiraz kabul edilmedi ve belki ilk mazbatasını alan Şırnak Belediye Başkanı oldu. Bu şaibeye bir kez daha imza atıldı. Akdeniz seçimlerinde yaşanan hukuksuzluğun bizler burada takipçisi olacağız.”

‘AKDENİZ’DE BİZİM KAZANACIĞIMIZ BİLİNDİĞİ İÇİN…’

HDP Akdeniz Belediye Eşbaşkan Adayı Reşat Aşan da, Mersin’de iktidarın siyaseten özel bir operasyon yaptığını söyledi. Aşan, şunları kaydetti:

“İlk açıklanan Akdeniz Belediye Eşbaşkan adayımız olan Alaeddin Erdoğan’ın adaylığının reddedilmesi seçim süresi ve sonrasında bu hukuksuzlukların devam edeceğinin bir göstergesiydi. Bugün seçilme yeterliliği olmayan bir adayın başvurusunun kabul edilmesi ve bugüne kadar gelmesinin bir nedeni var. İktidar da dahil olmak üzere herkes Akdeniz’i bizim alacağımızı biliyordu. Nitekim öyle oldu, 8 bini aşkın oyumuz iptal edildi. Ancak birileri bir partinin adayını kendileri için ikinci bir B planı olarak gördü. Eğer oylarımız iptal edilmeseydi bugün iktidarın yapacağı şey Sabit Yelkovan’ın seçilme yetersizliği sebebiyle seçimi iptal edecekti bu özel bir projedir. Türkiye’de oluşan birlikteliğe bazıları Akdeniz’de izin vermiyor. Kutuplaştırmaya müsaade etmeyeceğiz.”

DESTEK ÇAĞRISI

HDP Akdeniz Belediyesi’ne Meclis Üyesi seçilen Avukat Özgür Çağlar ise, “İstanbul’da kaybedenler milyonlarca seçmenin oyunu 4 gündür sayıyor, ancak biz burada 8 bin geçersiz oya itiraz etmemize rağmen hiçbir şekilde sayılmıyor. Bugün İl Seçim Kurulunun saat 15.00’te hukuki ve vicdani bir karar vermesini bekliyoruz. Tüm halkımızın buradan çıkacak sonucu beklemesini ve destek vermesini adil bir kararın çıkması için baskı kurmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Halkın adliye önündeki bekleyişi sürüyor.

DARGEÇİT’TE AKP’NİN DIŞINDAKİ TÜM İTİRAZLARA RET

Mardin’in Dargeçit ilçesinde, resmi olmayan sonuçlara göre belediyenin 664 oy farkıyla AKP’ye geçmesinin ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti ve bağımsız aday Yahya Akkaya tarafından 77 sandığın yeniden sayılması için itirazda bulunuldu. 1001 No’lu sandıktan 1076 No’lu sandığa ilişkin, “Geçersiz oyların sonucu etkileyecek düzeyde olması ile beraber tutanaklarda partilerinin sandık kurulu üyelerinin imzalarının olmaması ve tutanakların polis tarafından doldurulduğunun fotoğrafla kayıt altına alınmasını” gerekçesiyle yapılan başvuru İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedildi. AKP Dargeçit İlçe Başkanlığı tarafından meclis üyeliği tutanaklarına ilişkin yaptığı başvuru ise kabul edildi.

 

EN SON EKLENENLER