HDP’den seçim kurullarına ‘çifte standart’ tepkisi

HDP Seçim İşleri Komisyonu Sözcüsü Ali Ürküt, seçim sonuçlarıyla ilgili itirazlara dair yazılı açıklama yaptı.

‘AKP’NİN İTİRAZLARINA KABUL, BİZİMKİNE RET’

Ürküt, “Yapılan itirazlar konusunda ise il ve ilçe seçim kurulları itirazı yapanın siyasi kimliğine göre karar alıyor ve tavır belirliyor” diyerek, şöyle devam etti:

“Şimdiye kadar AKP’nin yaptığı itirazların neredeyse tamamı gerekli belgeler sunulmadan il ve ilçe seçim kurulları tarafından kabul edildi. İstanbul örneğinde olduğu gibi il ve ilçe seçim kurullarının kabul etmediği AKP başvuruları için de doğrudan YSK devreye girerek yeniden sayım işlemlerinin yapılmasını sağladı. Yine Kars, Iğdır, Van-Erciş, Siirt-Baykan’da AKP ve MHP’nin benzer nitelikteki tüm itirazları, aradaki oy farklarının çok daha büyük olmasına rağmen İlçe Seçim Kurulları tarafından kabul edilerek oylar yeniden sayıldı. AKP ve MHP’nin aleyhimize yapmış olduğu itirazlar neticesinde tekrarlanan oy sayımları neticesinde ilgili yerlerin hiçbirinde seçim sonuçları değişmemiş ve seçimleri partimiz kazanmıştır. Şimdiye kadar HDP’nin il ve ilçe seçim kurullarına yaptığı itirazların tamamı ise reddedilmiştir. 

‘OY FARKLARI ÇOK DÜŞÜK OLMASINA RAĞMEN…’

HDP’nin başvurduğu pek çok yerde oy farkları çok düşüktür ve iptal edilen, geçersiz sayılan oylar seçim sonuçlarını değiştirecek düzeydedir. Oyların yeniden sayılması için HDP’nin itiraz ettiği yerlerdeki oy farkları şöyledir: Muş Merkez 538, Muş Malazgirt 3, Bitlis Tatvan 295, Ağrı Taşlıçay 144, Batman Gercüş 43, Mardin Dargeçit 634, Urfa Viranşehir 757, Hakkari Şemdinli 154, Hakkari Yüksekova Esendere 115.

‘YASA DIŞI VE USULSÜZ TUTANAKLAR VAR’

Söz konusu yerlerde Belediye Başkanlığı seçimlerine ait sandık sonuç tutanaklarının önemli bir bölümünün yasaya ve usule aykırı bir şekilde düzenlenmiş olduğu, birçoğunda kullanılan zarf ve oy pusulası sayısının birbiri ile uyuşmadığı, kullanılan zarf sayısı ile sandıktan çıkan zarf sayısının eşleşmediği, seçmen sayısı ile kullandırılan oy pusulası sayısının birbiri ile uyuşmadığı, bazı tutanaklarda zarf ve oy pusulası sayısının tutanağa geçirilmediği, geçersiz olarak sayılan oyların geçersizlik sebeplerinin tutanağa yansıtılmadığı açıktır.”

Ürküt, seçim sonuçlarını doğrudan etkileyecek birçok fahiş hata ve usulsüzlüklerin yapıldığının da belgeleriyle birlikte ilgili kurullara iletildiğini ancak itirazlarının tamamının reddedildiğini belirtti. 

İTİRAZLAR SÜRECEK

HDP’li Ali Ürküt, “3 Nisan Çarşamba günü aynı gerekçelerle İl Seçim Kurullarına gerekli itirazlar yapılmıştır. Şimdi il seçim kurullarının vereceği kararlar beklenmektedir. İl Seçim Kurullarının kararlarına göre, itirazlarımızı YSK Başkanlığına kadar taşıyacağız” dedi.

 

EN SON EKLENENLER