Tatvan’da CHP ve Saadet Partili adaylar da “şaibe var” dedi

HDP’nin gözü AKP ile arasında 275 oy farkı bulunan Tatvan’da, geçersiz sayılan 2 bin 276 oyun tekrar sayılması için İl Seçim Kurulu’na yapılan başvuruya verilecek yanıtta. Seçim sonuçlarında ‘şaibe olduğu’ görüşündeki CHP ve Saadet Partili başkan adayları da oyların yeniden sayılmasından yana.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde yapılan seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre, Halkların Demokratik Partisi (HDP) 15 bin 330 oy alırken, AKP ise 15 bin 605 oy aldı. Arada sadece 275 oy farklı kulunması nedeniyle geçersiz sayılan 2 bin 276 oyun yeniden sayılması için İlçe Seçim Kurulu’na başvuran HDP, ret kararı verilmesi üzerine İl Seçim Kurulu’na başvurdu.

İl Seçim Kurulu’ndan gelecek yanıt beklenirken, ilçenin Saadet Partisi Belediye Başkan adayı Yunus Cengiz ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Başkan adayı Nazım Göçmen, sandıktan çıkan sonuçlara dair yaptıkları değerlendirmelerde şaibeli bir seçim ile karşı karşıya olunduğunu dile getirdi.

CHP’li aday: HDP’nin sandıkta kazandığı seçim, masa başında gaspedildi
İstanbul seçimlerine ilişkin AKP’nin itirazı ürerine yaşananlara dikkat çeken CHP’li aday Göçmen, Tatvan halkının iradesini HDP’ye teslim ettiğini belirtti.

Fakat ne hikmetse 81 ilin 79’unda seçim sonuçları açıklansa da, İstanbul ve Tatvan’da seçim sonuçlarının açıklanmadığını söyleyen Göçmen, “Bu da ‘masa başında bunlara nasıl kaybettiririz, nasıl oy çalarız’ hesabının yapıldığını gösterdi. Şunu çok açık söyleyebilirim ki; HDP’nin Tatvan’da sandıklarda kazandığı seçim, masa başında gasp edilmiştir” dedi.

CHP’li aday ilçede kurulan taşımalı sandıklar ve kolluk kuvvetlerinin kullandığı oylara da değindi.

Dışarıdan ilçeye getirilen emniyet mensuplarının AKP’yi kurtaramadığını söyleyen Göçmen, oy sayımında yapılan hilelere dair şunları dile getirdi: “Bu seçim HDP’nin elinden alındı ve AKP’ye verildi. Ben oyların tekrardan sayılmasını istiyorum. Çünkü Tatvan seçimlerinde şaibe var. Bunu herkes biliyor. Ben gece saat 00.02 de görüştüğümde HDP 263 oy öndeydi. Sabah kalktığımda dediler ki; ‘AKP 250 oyla öne geçmiş’. Gece saatlerinde öğrendiğim sayıya ilişkin, kalan sandıkların sonucu değiştirilme ihtimalini de sorduğumda bana sonucun değişmeyeceğini söylediler. Ama ne hikmetse sonuç değişti. Türkiye’de yargı yasama her şey Cumhurbaşkanının elinde. Bir nevi diktatörlüktür bu. Onun için onların işine geldiği yerlerde itiraz ediyorlar, işlerine gelmediği yerlerde de itiraz etmiyorlar. Kürtler söz konusu olunca her şey değişiyor. Bu bir gerçektir. Halkımızın da artık bunları görmesi lazım.”

Oylar yeniden sayılsın
Saadet Partili Belediye Başkan Adayı Yunus Cengiz da, sandıklardan 2 bin 276 geçersiz oyun tekrardan sayılmasını istedi. Cengiz, “Elbette ki gerçek sonuçlar neyse halkımız kimi seçmişse, belediye başkanımızın o olmasını biz de isteriz. Seçim sürecinde taşımalı oy duyumunu biz de aldık. Bir diğer konu geçersiz sayılan oyların sayısı. Yani 2 bin 500’e yakın geçersiz oy olayını anlamış değilim. İlçe Seçim Kurulu, HDP’nin başvurusunu neden reddetti? Onu da bilmiyorum. Sonuç itibariyle bir şaibe söz konusu. Bu oyların yeniden kontrol edilmesi gerekiyor. Şimdi 2 bin 500’e yakın oyun geçersiz sayılmasının gerekçelerinin ortaya çıkması lazım. Bu geçersiz oylar kontrol edilmeyene kadar bir şey söylenmez ama bir şaibenin ortada olduğu açık” diye konuştu.

MA/BİTLİS

EN SON EKLENENLER