‘Karanlığı yırtmak için herkes 1 Mayıs’a !’

İstanbul 1 Mayıs Tertip Komitesi, Bakırköy Pazar Alanı’nda yapılacak 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamasına ilişkin Kadıköy Süreyya Operası önünde açıklama yaptı.

Çok sayıda sendika ve meslek örgütü katılımıyla gerçekleşen açıklamada, karanlığı yırtmak için herkes 1 Mayıs’a alanına çağrıldı. “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartın açıldığı eylemde, sık sık “Yaşasın 1 Mayıs, Bijî yek Gûlan”, “ Kurutuş yok tek başında ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atıldı.

1 MAYIS’TA İETT OTOBÜSLERİ ÜCRETSİZ OLMALI

Eylemde ilk sözü alan KESK İstanbul Şubeler Platformu dönem sözcüsü Ayfer Koçak, 1 Mayıs Taksim yasağını ve Soma katliamın sorumlularının aklanmasına tepki olarak Perşembe günü Tünel Meydanı’nda yapılmak istenilen eylemin engellenmesini kınayarak sözlerine başladı.

İşçilerin iş cinayetlerine kurban gittiği, emekçilerin haksız ve hukuksuz bir şekilde işlerinden ihraç edildiği bir dönemden geçtiğini hatırlatan Koçak, ülkeyi saran karanlık ablukanın yıkılması için 1 Mayıs’ın bir başlangıç olacağını vurguladı.

Koçak, krizin faturasının işçi ve emekçilerine ödetilmek istenmesine, kadın ve işçi cinayetlerine, çocuklara yönelik istismarına ve savaş çığırtkanlığının karşı herkesi 1 Mayıs alanına çağırdı. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda İETT otobüslerinin ücretsiz olması gerektiğini de dile getiren Koçak, otobüslerin ücretsiz olmamasının 1 Mayıs’ı tanımama anlamına geleceğine dikkat çekti.

‘MUTFAKTA YANGIN DEVAM EDİYOR’

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezer, OHAL Kanunu ve KHK rejimi ile birlikte ekonomik krizin faturası halkın üzerine yıkılmaya çalışıldığını hatırlattı.

Mutfakta yangının devam ettiğini vurgulayan Gezer , alım gücünün düştüğünü, ücretlerin eridiğini, her geçen gün enflasyona karşı daha fazla sefalete itildiklerini kaydetti. “İş güvencemize tamamen saldırdılar” diyen Gezen, söyle konuştu: “İşsizlik fonundan sermayedarlara dünyanın kaynağını aktardılar. İşsizlere kullanmadılar. Bireysel emeklilik sistemini zorunlu hale getirip kamusal emekliliği tasfiye etmeye çalışıyorlar. Bütün bu saldırılara karşı bizi birbirimizden ayıran ayrıştıran, düşmanlaştıran ve kutuplaştıran bir siyaset diline karşı bu ülkede emekten yana laik, demokratik bir rejimin kurulması için bizler öncü olmaya adayız. Halen halkın iradesine saygı göstermeyenlere cevabımızı bir kez daha 1 Mayıs’ta alanlarda göstereceğiz.”

ADALETSİZLİĞE VE SÖMÜRÜYE KARŞI HERKES 1 MAYIS’A

1 Mayıs Tertip Komitesi adına açıklama ise Limter-İş Genel Başkanı ve DİSK yönetim kurulu üyesi Kanber Saygılı tarafından okundu. 1 Mayıs katılım çağrısını yapan Saygılı, “Halkın yüzde 99’una ekonomik krizin bedelini ödetip, bir avuç patronu besleyenlere, işçiler, emekçiler, emekliler zamlarla yoksullaşırken, enflasyon ücretlerimizi eritirken, vergi yükünü bizlerin sırtına yıkanlara, adalet ‘Bedenimiz, kimliğimiz, emeğimiz bizim’ diyen kadınlara, tacize, tecavüze ve kadın cinayetlerine , Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) haksız, hukuksuz biçimde milyonları işinden edenlere, emeklilikte yaşa takılanlara ‘türedi’ diyenlere bu hakkı teslim etmek bir yana emekliliği daha da zorlaştırma planı yapanlara, hapishaneleri muhaliflerle, akademisyenlerle, gazetecilerle, siyasetçilerle dolduranlara karşı barış, kardeşlik, eşitlik yurttaşlık için herkes 1 Mayıs’a” dedi.

EN SON EKLENENLER