AvEG-Kon’dan 1 Mayıs açıklaması

Yazılı bir açıklama yapan Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon), kapitalist sömürüye, tecride ve faşizme karşı mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

AvEG-Kon açıklamasında şunları belirtti:

“İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, işçi sınıfının burjuvaziye karşı mücadelesinde bedeller ödenerek kazanılmıştır. Kapitalizmin barbarca sömürüsüne karşı 8 saatlik işgünü talebiyle 1 Mayıs 1886’da Şikago’da greve çıkan işçilere önderlik ettikleri için, burjuvazi tarafından idam edilen Albert Persons, Adolph Fischer, George Engel ve August Spies şahsında 1 Mayıs’larda katledilen işçi ve emekçileri anıyoruz.

Avrupa’da sömürünün, işsizliğin, yoksulluğun giderek arttığı, milyonlarca insanın sefalet içinde yaşamaya zorlandığı, kapitalizmin aşırı kar hırsının insanı, doğayı ve iklimi yok ettiği, ırkçılığın ve faşist düşüncelerin Avrupa emperyalist devletlerinin temel politikası haline geldiği, demokratik hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı bir süreçten geçmekteyiz.

Emperyalist-kapitalist sistemin tüm bu saldırılarına karşı başta Sarı Yelekliler olmak üzere, Avrupa’nın dört bir yanında yüzbinlerce işçi, emekçi, antifaşist, iklim ve doğa dostu sokağa çıkarak direnmektedir.

Avrupa’da yaşayan Türkiyeli ve Kürdistanlıların gündeminde kapitalist sömürüye karşı mücadelenin yanı sıra, tecride ve faşizme karşı mücadele de yer almaktadır.

Avrupa devletleri, HDP milletvekili Leyla Güven’in 7 Kasım’dan bu yana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı sürdürdüğü süresiz açlık grevini (SAG), Strasburg’da 17 Aralık’tan bu yana SAG direnişinde olan 14 Kürt siyasetçinin direnişini, 16 Aralık’tan bu yana Türkiye hapishanelerinde başlatılan ve 1 Mart’ta sayısı 7 bine ulaşan politik tutsağın SAG direnişini, Hewlêr’de, Berlin’de, Galler’de süren ve Paris’te 1 Nisan’dan bu yana SAG direnişinde olan AvEG-Kon üyesi Özkan Özdemir’in direnişini görmezlikten gelmektedirler.

Tüm yetkileri eline almış olan faşist diktatör Erdoğan’ın toplumu teslim almak için, Kürt halkına, işçi ve emekçilere, devrimcilere, sosyalistlere, kadınlara, gençlere saldırılarında sınır tanımıyor. Demokratik hak ve özgürlüklerin rafa kaldırıldığı, basının %95’nin, yargının diktatörün emirleriyle hareket ettiği Türkiye’de, toplum her alanda tecrit altına alınmaya çalışılmaktadır.

Türk devletinin yaptığı katliamları, hak ihlallerini, kitlesel tutuklamaları görmezlikten gelen ve ona her türlü desteği sunan, Leyla Güven’in ve binlerce insanın kritik aşamada olan SAG direnişine ilgisiz kalan CPT, Avrupa Komisyonu, BM gibi kurumlar ve Avrupa devletleri, bu tutumlarıyla suç işlemektedirler. Faşizmin zulmünü yaşamış Avrupa’nın faşist Erdoğan diktatörlüğüne verdiği desteği protesto ediyoruz.

AvEG-Kon olarak kapitalist sömürüye, ırkçılığa, tecride ve faşizme karşı direnenleri selamlıyor ve direnişlerini sahipleniyoruz. Avrupa işçi ve emekçilerini, antifaşist güçlerini tecride ve faşist Erdoğan diktatörlüğüne karşı süren SAG direnişini sahiplenmeye çağırıyoruz.”

EN SON EKLENENLER