Toplumsal değerlerimiz alt üst ediliyor

“Kapitalizm tiksinti vericidir, çünkü o savaş, zam, zulüm, yoksulluk, rant, rekabet ve ikiyüzlülük üretir” FİDEL CASTRO.

Kapitalizmi (moda deyimiyle liberalizmi) kısaca anlatmak ister isek: Kapitalizmi iyi incelerseniz içinden faşizm çıkar. Kapitalist efendilerce de milliyetçilik kutsal bir değer olarak takdim edilir. (bizim dünyamızda kutsal olan insanın kendisidir) Kapitalizm, doğayı yok eder ve gölgesini satamadığı ağacı keser… Bu manada LENİN diyor ki; “Kapitalizm iktidarda kaldıkça; değil yalnız toprak, değil yalnız insan emeği, değil yalnız insan kişiliği, değil yalnız vicdan, değil yalnız aşk, değil yalnız bilim, her şey, her şey alınıp satılacaktır…” Kapitalist toplumlarda bireysel yaşam tarzı dayatıldıkça manevi değerlerin yerini maddi değerler alır ve toplumsal değer yargıları kökten sarsılıp erozyona uğrar. Değer yargıları yıpranıp bozulan bir toplum, başka toplumlara özenti içine girer, aslını ve benliğini kaybeder, kendi özüne yabancılaşıp başkalaşır.

Toplumları ayakta tutan ve onu geleceğe taşıyan değerleri vardır. Toplumsal değerler, genel anlamda davranışlarımıza rehberlik eden ilkelerimizi ve inançlarımızı içerisinde barındırır, bireysel davranışımızı şekillendirir, yönlendirir, düşünce ve eylemlerimizi etkiler ve bizlere yön verir. Toplumsal değerleri içselleştirip benimseyen ve davranışları ile sergileyen kişi dava insanı niteliği kazanır. Dava insanı iki şeyi asla yapmaz; toplumu manipüle edip aldatmaz. Çünkü manipülasyon ve aldatmak insan onuruna yapılmış en çirkin saldırıdır. Dava insanı toplumu manipüle edenlere ve aldatanlara karşı mücadele eder. Dava insanı hak olanı savunur, bütün haksızlıkları ve çirkinlikleri ret eder.

Toplumlar için değer yargıları kadar tarihini bilmekte çok önemlidir, “tarih, bir toplumun hafızasıdır, tarihini bilmeyen toplumlar, hafızasını kaybeder.” Geçmişini bilmeyen bir toplum, geleceği ile ilgili sağlıklı adımlar atamaz. Tarihin yol göstericiliğinden yoksun kalan birey sonsuz bir şimdinin ve belirsiz bir geleceğin karanlık sokaklarında sık sık yolunu kaybeder. Devamlı başkaları tarafından manipüle edilir. Kapitalist sistemin en güçlü ve aynı zamanda en zayıf yanı tarihle ilişkisidir. Çünkü Liberal ideolojinin mihmandarlığında tarihsiz bir toplum ve birey hedefleyerek, hafızasız, haliyle tüm direnç noktalarından arındırılmış bir toplumsallığı amaçlar.

Evet, tarihin belirli dönemeç noktaları vardır, içinde yaşanılan anda bunlar kolayca fark edilemeyebilir. Ancak olayların gelişimi incelenip araştırıldığında herhangi bir gelişmenin başlangıcı ya tam olarak ya da yaklaşık olarak tespit edilebilir. Yanlışa düşmemek için geçmişte ve günümüzde yaşanılanları iyi analiz edip sorgulayabilir ve yüzleşebilir isek, işte tam o zaman geleceğe dair sağlıklı çözümler üretebiliriz. Bütün olaylar bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlıdır, önceki olayı bilmez isek sonraki olayı da kavrayamayız. Bu güne kadar yapılan yanlışlarla yüzleşmeden de değiştirme gücüne sahip olamayız…

Hakikati ve tüm toplumsal değerleri ters yüz ve alt-üst etmek vicdansızlıktır. Kendi bireysel çıkarını ön planda tutup toplumsal değerlerin içini boşaltanlardan ve göz yumanlardan da uzak durmak gerekiyor. Hedefe varmak için her yol mubahtır diyen omurgasız, ilkesiz, sorumsuz ve vicdansız kişiliklerden toplumsal değerlere katkı sağlaması beklenemez. Bu tür insanlardan toplumsallık adına bir şey beklemekse sadece ve sadece yarınları hüsrana uğratmaktan başka bir işe yaramaz! Büyük düşünür SCHİLLER Diyor ki; “Böcek olmayı kabullenenler, ezilince şikâyet etmemelidirler.” Evet, demokratik ilkeler ışığında, onurlu dik duruşla, toplumsal değerlerimize sahip çıkılım, ters yüz ve alt üst edilmesine karşı çıkalım…

Sonuç: Yol bilmez, sosyoloji bilmez, tarih bilmez, cehalet beynini, sistem vicdanını teslim almış, kendi menfaat ve çıkarı için toplumu manipüle edenler, asimilasyona aracılık edenler ve göz yumanlar, toplumsal değerleri çürütüp içini boşaltanlar, özünü kaybetmiş devşirmeler, vicdanını kiraya vermiş dalkavuklar bir gün ama bir gün mutlaka deşifre olacaklardır! Aşk ile.

İletişim: Mehmet_k.34@hotmail.com

EN SON EKLENENLER