Sudan’da askeri iktidara karşı genel greve gidildi

Grev bu Salı ve Çarşamba günlerini kapsıyor. Başkent Hartum’daki havalimanı çalışanları ile Merkez Bankası, Ulusal Elektrik Şirketi çalışanları ve Başsavcılık memurları da 48 saatlik greve katılacaklarını duyurdu.

Grev kararıyla birlikte havalimanı ve başkentin otobüs terminalleri eylemciler tarafından bloke edildi.

6 Nisan’dan bu yana binlerce Sudanlı askeri karargah önünde kamp kurmuş durumda. İlkin Ömer El Beşir rejimine karşı ordudan destek isteyen kitle, devrimin askerler tarafından çalınması üzerine bu kez yönetimin sivillere devredilmesi için eylemlerini sürdürdü.

30 yıl boyunca Sudan’ın başında kalan diktatör Ömer El Beşir, 19 Aralık’ta başlayan halk hareketi tarafından 11 Nisan’da iktidardan düşürülmüştü. İnsanlığa karşı suçlar ve soykırım suçları işleyen Ömer El Beşir, tutuklanmıştı.

Ancak rejimin düşmesi ardından yönetime el koyan general Abdul Fettah El Burhan öncülüğünde Askeri Konsey kurulmuştu.

Askerler ile eylemlere öncülük eden Özgürlük ve Değişim İttifakı arasında bir geçiş yönetimi kurulması amacıyla görüşmeler yapıldı. Anlaşmazlıklar özellikle yeni konseyin bileşimi üzerine yaşanıyor. Taraflardan her biri, konseyde sandalye çoğunluğu istiyor.

Askeri iktidarın geçit vermeyi reddetmesi üzerine Özgürlük ve Değişim İttifakı, genel greve silahını kullanmaya karar verdi.

İttifak, askerleri geri atmaması halinde bu kez süresiz genel grev aşamasına geçebilecekleri uyarısında bulundu.

EN SON EKLENENLER