Temel: Faşizm mücadeleyle geriletilir

İmralı tecridine karşı Dersim Dağ ile birlikte açlık grevine girip, 80 gün eylemde kalan HDP Van milletvekilleri Tayip Temel ve Murat Sarısaç, eylemin sonlandırılmasının ardından geldikleri Van’da, partililerle bayramlaştı. İl Örgütü binasında düzenlenen bayramlaşma etkinliğinde, HDP il eşbaşkanları Ümit Dede ve Yadişen Karabulak, DBP il eşbaşkanları Aynur Tarhan ve Ökkeş Kava, Van Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı ile birlikte partili ilçe belediye eşbaşkanları yer aldı.

TEMEL: KÜRTLERİN EN ÖNEMLİ BAYRAMI…

Temel, “Verilen mücadele tarihiydi. Bugün Ramazan Bayramı’nı kutluyoruz, halkımızın bundan önce bir bayramı daha vardı. O bayram neydi? Sayın Abdullah Öcalan’ın sesi tüm Kürt halkına ulaştı. 7’sinden 77’sine Kürtler için en önemli bayram buydu” dedi.
Açlık grevlerine dair milletvekilleri olarak üstlendikleri rolün ise ‘denizde bir damla olduğunu’ söyleyen Temel, asıl mücadele edenlerin alanlarda direnen anneler, açlık grevine giren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, cezaevlerinde eyleme girenlerin ve fedai eylemciler olduğunu vurguladı.

‘MÜCADELE OLMADAN GERİ ADIM ATTIRMAK MÜMKÜN DEĞİL’

HDP’li Temel, faşizm koşullarında ancak mücadele ile sonuç alınabilineceğinin de altını çizdi. Temel, “Mücadele ve bedel olmadan faşizmin geri adım atması mümkün değildir. Bu bir kez daha kanıtlandı. Verilen mücadele sayesinde Sayın Öcalan’ın sesi tüm Kürtlere, Türkiye’ye ve dünyaya duyuldu” diye konuştu. 
İmralı’ya avukatların ve ailelerin gitmesiyle yeni bir süreç başladığını dile getiren Temel, “Mücadelenin öne çıkmasıyla faşizm geriletilir ve halklar yeni bir bahar dönemi yaşar. Fakat mücadele durur ve faşizm İstanbul’u kazanırsa, o zaman bu hareket zayıflar” ifadelerini kullandı.

‘İSTANBUL’DA DA FAŞİZMİ GERİLETECEĞİZ’

İmralı’da başlayan avukat ve aile görüşmelerinin birçok kesim tarafından İstanbul seçimiyle bağlantırılmaya çalışdığına da dikkat çeken Temel, bu konuda şunlaru söyledi: “Buradan bir kez daha söylüyoruz. AKP ve MHP faşizminden hesap sormasak bu hareket küçülür. Her şeyi görmezden gelip, AKP ile hareket etmemiz bizler için sadece bir kandırmaca olur. Kim İstanbul için AKP ile hareket edildiğini söylüyorsa Kürt hareketini tanımamıştır. HDP’nin ve dostlarının stratejisi faşizmi geriletmektir. 31 Mart’ta yapılan da buydu. 23 Haziran’da da bu yapılacaktır” 
İstanbul seçimleriyle birlikte demokrasi güçlerinin, HDP’nin ve Kürtlerin eline büyük bir fırsat geçtiğini söyleyen Temel, bu sürecin faşizan uygulamalardan vazgeçip demokratik adımlar atması hususunda AKP için de bir fırsat olduğunu kaydetti. 
Temel, “İşte sayın Öcalan’ın gösterdiği yol budur. Burada gösterilen yol demokrasidir. Önemli olan muhalefettin ve iktidarın bu iş için ne kadar hazır olduğudur. 4-5 yıldır söylenilmeyen, unutulan demokrasi ve barış Öcalan’ın mesajıyla birlikte hatırlanılıyor. Demokrasi cephesi unutuluyor, bunu tekrar Öcalan hatırlatıyor” diye belirtti.

‘SÖZ YETMEZ’

Mücadelede yeni ruh, yeni dil, yeni ahlak, yeni perspektif sağlanmazsa büyülme yerine her geçen gün küçüleceğini ifade eden Temel, “Herkesin kendini gözden geçirip mücadele perspektifine göre davranması gerekiyor. Her yerde AKP’nin faşizmden vazgeçip demokrasiye dönmesi için çağrı yapmalıyız. Bunun için de mücadele gerekiyor. Sadece söz söylemek yetmiyor” dedi.

 

EN SON EKLENENLER