‘Berkin Elvan ölmedi dünyada yaşıyor’

Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı’ndaki evinden ekmek almaya giderken 16 Haziran 2013’te polis tarafından başından vurularak ağır yalanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren 14 yaşındaki Berkin Elvan, vurulduğu noktada anıldı. Berkin Elvan’ın ailesi ve avukatlarının öncülük ettiği anmaya HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Ahmet Şık, TİP Milletvekilli Barış Atay, CHP Şişli Belediye Başkanı Muharrem Keskin, Taksim Dayanışması’ndan mimar Mücella Yapıcı’nın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Berkin’in vurulduğu noktaya dev resminin ve karanfillerin bırakıldığı anma, Gezi Direnişi’nde ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan 1 dakika saygı duruşuyla başladı.

AYM’NİN KARARINA TEPKİ

Sık sık, “15’inde bir fidan Berkin Elvan” sloganının atıldığı anmaya ilk konuşma Elvan ailesinin avukatı Çiğdem Akbulut tarafından yapıldı. Devam eden hukuki sürecinde değinen Akbulut, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dava hakkında verdiği karara tepki gösterdi. Dönemin İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü’nün de yargılanması talebiyle başvurdukları AYM’nin vali ve emniyet müdürünü adeta aklandığı anımsatan Akbulut, “Demek ki polis herkesi vurabilir, öldürebilir, komda bırakabilir ama o polisin üstü olan amirleri ve yetkililer bundan sorumlu tutulamaz. Bugün bu keyfiyetin bir örneğini daha Berkin’in mezarı başında yaşadık. Tıpkı 11 Mart’taki anmasında olduğu gibi polis sergilediği tavırlarla aileyi taciz etti. Madem İstanbul Valiliği’nin ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün bir sorumluluğu yok, o zaman bugün bu polislerin buraya gelmesinin talimatını kim verdi? Bunlar kendi başlarına mı buraya geldi? Kendi başlarına keyfi olarak mı hareket ediyorlar? Onlara bu emri verenlerin de yargılanması gerek” dedi.

SAMİ ELVAN: KORKMUYORUM

Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, bugünün babalar günü olduğunu anımsatarak sözlerine başladı. Herkesin babalar gününü kutlayan Elvan, “Benim için bugün acı bir gün” dedi. Bugün oğlunun mezarı başında maruz kaldıkları polis tacizine tepki gösteren Elvan, şöyle konuştu: “Polisler bizi adım adım izlediler. Onlara neden bizi takip ettiklerini sorduğumda ise, ‘görevimizi yapıyoruz’ dediler. Siz bu emirleri nereden alıyorsunuz? Bunları buraya kim yolladı? Benim bugüne kadar bu sokaklarda hiçbir korkum olmadı; neymiş benim güvenliğimi alacaklarmış. Madem öyle neden benim çocuğumun güvenliğini almadınız? Neden Ethem’in, Ali İsmail’in güvenliğini almadınız? Neden Ahmet Atakan’ın öldürüp binanın üstünden attınız? Abdullah Cömert’i neden vurdunuz? Ben buradan herkese sesleniyorum; Gezi halkı onurlu bir direnişidir ve Gezi’yi sonuna kadar savunacağım. Beni ne kadar taciz ederlerse etsinler, onlardan korkmuyorum ve korkmayacağım ama nerede bir hakkım varsa onu sonuna kadar kovalayacağım; onların peşinde olacağım.”

GÜLSÜM ELVAN: ÇOCUĞUMU NEDEN ÇAĞIRIP TEHDİT ETTİNİZ

Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da dönemin İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü’nün aklanmak istemesine şöyle isyan etti: “Madem ki vali ve emniyet müdürünün sorumluğu yok o zaman 5 Haziran’da benim çocuğumu neden İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne çağırıp, tehdit ettiniz? Neden bizi Valilik çağırıyor diye kandırdınız sonra Vatan’a çağırdınız? Neden orada çocuğuma polis tarafından vurulduktan sonra tekerlekli sandalyede mahkûm olan İrfan’ı örnek verdiniz? Benim çocuğumu kim emniyet müdürlüğüne çağırdı?”

‘BERKİN’İ YOK EDEMEZSİNİZ’

Oğlu Berkin’i cenazesine katılanların ceza yağdırmasına da tepki gösteren Gülsüm Elvan, “Geçen hafta Hayat’da bir IŞİD’çinin cenazesinde öyle bir katılım oldu ki, neden onları cezalandırmıyorlar. Onlar adam öldürüyor ama ödüllendiriyorlar” dedi.

Berkin Elvan’ın ölmediğini her yerde yaşadığını vurgulayan Gülsüm anne, “Berkin ölmedi dünyada yaşıyor. Geçenlerde İsviçre’ye gittim bir parka benim oğlumun ismini vermişler. Ne yaparsanız yapın Berkin’i yok edemezsiniz; Berkin abilerin, amcaların, anaların vicdanında yok edemezsiniz ama gün gelir Berkin sizi yok eder, kimsenin yanına bu kalmaz” dedi.

Elvan ailesinin avukatı ve Gezi davasından yargılanan avukat Can Atalay da, Gezi Direnişi’ne sahip çıkmak için herkesi 19 Haziran’da görülecek Berkin Elvan’ın ve 24-25 Silivri’de görülecek Gezi davasına katılım çağrısı yaptı.

EN SON EKLENENLER