Hêvî-Umut Kadın Atölyesi

RENGİN AZİZOĞLU / JINNEWS/AMED

2009’dan bu yana kadınların üretime dahil olabileceği alanlar üzerinden çalışmalar yürüten Hêvî-Umut Kadın Atölyesi, bir atölyeden çok rehabilitasyon merkezi misyonuna sahip. Atölye ile üretim sürecine katılan kadınlar, ekonomik özgürlüğün sağladığı özgüvenle ‘evde oturmayın’ çağrısı yapıyor.

Êlîh Belediyesi’ne bağlı Hêvî-Umut Kadın Atölyesi, 2009’dan bu yana çeşitli alanlarda çalışmalarına devam ediyor. 20 bin nüfuslu Petrolkent Mahallesi’nde kurulan Atölye, kadınların üretime dahil olabileceği ve ekonomik özgürlüklerini elde edebilecekleri alanlar üzerinden çalışmalar yürütüyor. Bilinçli olarak dezavantajlı, 90’larda köy boşaltmalarından sonra göç almış bir mahallede kurulan Atölye, evden çıkamayan, sosyal aktiviteleri olmayan kadınların çevre edinip sosyalleşerek özgüven kazanmalarını da amaçlıyor.

Atölyeden eğitim alan kadınlar, kendi işyerini açmanın yanı sıra atölyelerde kazandıkları mesleki becerilerinin karşılığını dışarıda da alabiliyor.

Birçok alanda kurs ve eğitim

Mesleki eğitim kurslarında kadınlar, kadın ve çocuk giyimi, yöresel kilim dokumacılığı, kitre bebek yapımı, kuaförlük dallarından oluşan kurslardan faydalanıyor. Kadınlar katıldıkları kursların bitimiyle sertifika alıyor. Bu da daha sonra bir işletme açma imkanı sağlıyor. Bunun yanında kadınlara kuruma bağlı sosyolog tarafından eğitim ve danışmanlık hizmeti de veriliyor. Eğitimlerin çok önemsendiği ve aksatılmadan yürütüldüğü Atölye’de, aile içi iletişim dersi, toplumsal cinsiyet rolleri, şiddet ve şiddet türleri konulu eğitimler veriliyor.

Sosyal aktiviteler

Hêvî Kadın Atölyesi, bir atölyeden çok bir rehabilitasyon merkezi misyonunu taşıyor. Asıl amacı meslek edinmekten ziyade sosyalleşmeyi sağlamak olan Atölye’de, piknik, tarihi yerlere gezi, sinema gibi sosyal aktiviteler de düzenleniyor.

Satış noktaları oluşturulacak

Yapılan ürünlerin satışı için de projeler gerçekleştiriliyor. Şimdiki hedef ise kadın özgün tezgahları kurarak, satış noktaları yaratmak. Bu şekilde kadınlar ürettiklerini satarak doğrudan ve sürekli bir gelir elde edebilecekler.

‘Muhtaç olmamak güzel bir duygu’

4 buçuk senedir dikiş atölyesine katılan Fikriye Oğuz, kursa başlamadan önce ise hep evde oturduğunu söyledi. Oğuz, “Atölyenin bana çok faydası oldu. Çevre edindik, sosyalleştik, çok şey öğrendik. Bir şeyler üretiyoruz, satıp ekonomik özgürlüğümüzü elde ediyoruz. Günlerimiz çok güzel geçiyor. Bir derdimiz olunca kurumda çalışan sosyoloğumuzla konuşuyoruz. Yaşadığımız sorunlara çözüm üretebiliyoruz. Ev baskısından, sıkılmaktan kurtulduk. Buradaki kadın arkadaşlarla maddi manevi birbirimize destek oluyoruz. Burası  evimiz gibi oldu.

Hiç kimse bizi rahatsız etmiyor. Serbest ve özgürüz. Henüz kendime bir yer açmadım. Diktiklerimi komşularıma, tanıdıklarıma satıyorum. Artık kendi ayaklarımın üzerinde duruyorum. Kadınlar evlerinde oturmasın. Bir şeye emek verirlerse elbet kazanırlar. İnsanın eşine muhtaç olmaması çok güzel bir duygu. İnsan çabasıyla bir şeyler üretince kendisiyle gurur duyuyor” dedi.

‘Hiçbir kadın evinde oturmasın’

Atölyeye başladıktan sonra hayatında çok şey değiştiğini anlatan Songül Akdemir de, kilim atölyesinde çalışıyor. Songül, “Ev benim için yalnızlıktı, sıkıntıydı. Buraya geldikten sonra insanları tanıdım, arkadaşlıklar kurdum, özgüvenim çok arttı.

Çalışınca biliyorum ki kendi ayaklarımın üzerinde duruyorum. Ben de para kazanıyorum artık. Çocuklarımın masraflarını karşılıyorum. Aynı zamanda meslek de ediniyoruz. Ne eşim ne ailesi çalışmama izin verdi. Ben pes etmedim, baskı yapa yapa çalışmaya başladım. Hiçbir kadın evinde oturmasın. Çalışsınlar erkeklerin eline bakmasınlar. Mücadele etsinler. Ekmeklerini taştan çıkarsınlar. Kadınlara iş imkanı yaratılsın. Kadınlara meslek öğretilsin ve önleri açılsın. Kadınlar artık bu baskı ve zora dur demeli. Kadınlara fırsat verilse çok şey başarırlar. Kayyum geldiğinde burayı kapatmaya çalıştı.

Biz buna müsaade etmedik. Hiçbir ücret almadan geldik çalıştık. Tüm kadınlar bir araya geldik, direndik ve kazandık” diye belirtti.

Özgüven artıyor

Kuaför atölyesine katılan Tubanur Taşan ise, mesleği öğrendikten sonra kendi yerini açmak istediğini söyledi. Hem meslek hem de çevre edindiğini aktaran Tubanur, şöyle dedi: “Daha önce bu atölyeye katılıp kuaförlük yapan arkadaşlarımız var. Ben de buradan meslek edinip çalışmaya devam etmek istiyorum. Sabah saat 08.00 gibi gelip akşamüstü saat 17.00 gibi çıkıyoruz. Gelen kadınlardan hiçbir ücret almıyoruz. Dar gelirli kadınlar buraya gelip ihtiyaçlarını karşılıyor, biz de onlar sayesine pratik yapmış oluyoruz. Ekonomik özgürlüğü olan kadın, ihtiyaçlarını karşılayabilmenin yanında büyük oranda özgüvene sahip oluyor. Kadın ekonomik özgürlüğünü elde ettiğinde kendini bulabilir. Kadınlar, artık pasif değil daha aktif duruma gelmeli.”

Direniş kayyuma geri adım attırdı

Hêvî-Umut Kadın Atölyesi’nin kadınlar için anlamı çok ayrı. 11 Ekim 2016’da Batman Belediyesi’ne atanan kayyumla beraber Hêvî Kadın Atölyesi için de diğer tüm kadın kurumları gibi kapatma kararı alındı. Ancak kadınlar, bu kararı kabul etmeyerek direnişe geçti. Kurum önünde oturma eylemi yapan kadınlar, kurumlarının kapatılmasına müsaade etmedi. Kadınların direnişi sonucu kayyum tarafından verilen karar geri çekilmek zorunda kalındı.

EN SON EKLENENLER