Hasankeyf’i sahiplenme yürüyüşüne polis ve asker saldırdı

Batman Hasankeyf Koordinasyonu ve Amed Hasankeyf Koordinasyonu tarafından düzenlenen, HDP Gençlik Meclisinin de desteklediği “Hasankeyf ve Dicle Vadisi İçin Nöbet” eylemine izin verilmedi. HDP Batman Milletvekilli Ayşe Acar Başaran, HDP Gençlik Meclisi üyeleri ve koordinasyon üyelerinin bulunduğu grup, Hasankeyf’in tarihi yerlerinde gezintiye çıktı.

Hasankeyf ve Dicle Vadisi için yapılmak istenen eyleme ilk başta kentteki polis ve jandarma ablukası nedeniyle aralarında HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın bulunduğu grup tarihi kentte ve Dicle Nehri boyunca yürüyüş gerçekleştirdi. Tarihi alanda ve mahallerde dolaşan partililer halk ile sohbet etti. Yürüyüş boyunca jandarma ve polis kitleyi takip ederek abluka oluşturdu. 40 derece sıcaklıkta yapılan zorlu yürüyüş sırasında kitleye Hasankeyfliler su ikramları yaparak “Bırakın bunları gelin bize misafir olun diyerek” desteklerini sundu. Yürüyüş sırasında kimi yurttaşların “HDP’liler 40 derecede jandarmayı doğa yürüyüşüne çıkartmış” demeleri dikkat çekti.

Grup içinde yediden yetmişe her yaş grubundan kişiler yer alırken ilerleyen yaşına ve zorlu sıcağa rağmen Hasankeyf’e sahip çıkılması gerektiğini dile getiren Abdulgani Özalp, “Sıcak ve ilerleyen yaş önemli değil önemli olan tarihe sahip çıkılmasıdır” dedi.

Yaklaşık üç saat süren yürüyüşte ara molalar dışında partililer durmadı. Açıklamaya izin verilmediği için HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran yürürken basın açıklamasını yaptı. Yürüyüşlerinin de bir eylem biçimi olduğunu dile getiren Başaran, “20-25 kişi için bir ordu getirmişler. Biz de bu eylem biçimi ile tarihimize sahip çıkıyoruz. Siz basın emekçileri de bizimle bu şekilde bu yüzden dolaşıyorsunuz” dedi. Tarihe sahip çıkmaya devam edeceklerini dile getiren Başaran, mücadele çağrısında bulundu.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Tarihi mağaralar bölgesindeki yürüyüşün ardından grup tarihi Hasankeyf çarşısına vardı. Çarşı içine girilmesi ile birlikte “Hasankeyf tarihtir tarihime dokunma”, “Hasankeyf tarihtir tarihine sahip çık” sloganları atıldı. Sloganların ardından polis grupta bulunanları darp ederek gözaltına aldı. En az 10 kişinin darp edilerek gözaltına alındığı eylemde çarşı esnafı polisin tavrına tepki gösterdi. Gözaltı sırasında Başaran polislere hukuk dışı işlem yapıldığı, yapılanın suç olduğunu haykırdı. Kentteki abluka devam ederken grubun Hasankeyf’teki bekleyişi sürüyor.

EN SON EKLENENLER