Kurban rızalıktır

İnancımızda Rızalık; insanlık onurunu ve özgürlüğe olan saygının sözleşmesidir. Tüm olumsuzluklara karşı bireylerin haklarını koruma tedbiridir.

İnsanlık tarihi boyunca ister arkaik dönem ister organize olmuş dinler olsun hepsinde KURBAN ritüelli insanlık tarihi kurban olgusunu farklı şekilde uygulamıştır. Medeniyet anlayışının farklı olduğu toplumlarda doğa ve insandaki dönüşümü engellemek için veya kontrol altına almak amacı doğrultusunda doğaüstü güçleri harekete geçirir inancıyla KURBAN adanırdır.

gelecek felaketlere karşı aldığı bir önlem ve ya tanrılar tarafından isteklerinin yerine getirildiğine inanılan ve bu yüzden teşekkür etmek amacıyla “insan ve tanrı “arasındaki bağı güçlendirdiğine inanılırdı.
Nefeslerimizde, deyişlerimizde yeri hayvan olarak geçmeyen kurban Tanrı, insan ve doğanın her zerresiyle bir olmayı ve tüm canlıların adaleti için nefsi tığlamak, “canım kurban, tenim tercüman“ diyerek Mansur dârında ikrar verip ikrarında durmaktır”

Aleviler tanrıya yaklaşmak için ibadetlerine anlaşılmaz ve bireycilik bir anlam yüklemezler her şey net ve bir o kadar güzeldir. Bu sonsuz dirilik ve tazelikte gönülleri,ruhları ve kalpleri pas tutmayan Aleviler “Kurban Rızalıktır ,Kurban ikrar vermektir ve ikrarında durmaktır der.

Sevgili canlar; kısacası kurban zenginlerin fakirlere pay verdiği ve cenneti düşlediği bir dini ritüel olmadığı gibi farz,sünnet,vacip arasında sürekli tanımlanan tanımı zenginlerin yaşam koşullarına kadar indirgenen ve fakirlere de ödeme kolaylığını fethaya dayandıran bir din anlayışı değildir bu zihniyetin Alevilerin inancıyla hiçbir ilgisi ve alakası da yoktur.

Ancak her alanda olduğu gibi; ideolojik tanımlarla kendi standart inanç sisteminden uzaklaştırılan Aleviler dayatılan baskın kültüre, sosyal yaşama ve din anlayışına dahil olmak zorunda bırakılıyor bilinçli yapılan bu iletişim metodu ile Alevi toplumu yeni gelenekler, kendisine ait olmayan dinsel ilklerle yeniden şekillendirilmek istenmektedir.

Bu nedenle;
Tüm canlarımızın ve kendi öz değerleri ile fert ve toplum arasında sevgi,hoşgörü ve en önemlisi tüm doğaya adalet vurgusuyla rızalık içinde kurbanlarını adamalarını istiyor.

Kimsenin açlık, sefalet, evlat acısı ile sınanmamasını ve doğanın her zerresine saygı ve adaletle yaklaşmanın önemini vurguluyor tüm canlarımıza nice bayramlar diliyorum.

EN SON EKLENENLER