Cebelitarık’ta alıkonulan İran tankeri serbest bırakıldı

Yerel kaynaklara göre, Cebelitarık Yüksek Mahkemesi, ABD’nin de devralmak için mahkemeye başvurduğu İran tankerinin serbest bırakılmasına karar verdi.

Davanın yargıcı Anthony Dudley, sabah yaptığı açıklamada, tankeri bugün serbest bırakacaklarını ancak ABD’nin başvurusunun değerlendirilmesi için bunun ertelendiğini açıklamıştı.

İRAN, TANKERİNE EL KOYMAK İSTEYEN ABD’Yİ ‘KORSANLIKLA’ SUÇLADI
Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Cebelitarık’ın alıkoyduğu İran tankerine, ABD yönetiminin el koyma talebini “korsanlık girişimi” şeklinde niteledi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanlığının Cebelitarık hükümetinin Suriye’ye petrol taşıdığı gerekçesiyle alıkoyduğu “Grace 1” adlı İran tankerini devralma girişimine tepki gösterdi.

Zarif açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Kanser hastalarını ihtiyaç duydukları ilaçtan mahrum bırakmak dahil ekonomik terörizm yoluyla ulaşmak istediği hedeflerini başaramayan ABD, açık denizlerdeki mülkümüzü çalmak için hukuk sistemini kötüye kullanmaya çalıştı. Bu korsanlık girişimi, Trump yönetiminin hukuka saygısızlığının bir göstergesidir.”

Öte yandan İran’ın Londra Büyükelçisi Hamid Baidinejad da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD’nin talebine rağmen Cebelitarık Yüksek Mahkemesi’nin tankeri serbest bırakmasının Washington yönetimi için “alçaltıcı bir başarısızlık” olduğunu ifade etti.

Baidinejad, serbest bırakılan tankerin denize açılması için gerekli tüm hazırlıkların ve teknik düzenlemelerin yapıldığını, tankerin yakında Cebelitarık Boğazı’ndan ayrılacağını belirtti.

İNGİLTERE’DEN ‘GRACE 1’ AÇIKALAMASI
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Cebelitarık hükümetinin serbest bıraktığı “Grace 1” adlı tankerin Suriye’ye gitmeyeceğine dair İran’dan güvence aldığını belirterek, İngiltere’nin ne İran’ın ne de başka bir ülkenin Suriye rejimine yönelik yaptırımları delmesine izin vermeyeceğini bildirdi.

Bakanlık, Suriye’ye petrol taşıdığı gerekçesiyle alıkonulan “Grace 1” adlı İran tankerinin serbest bırakılmasıyla ilgili yazılı açıklama yayımladı.
Açıklamada, “Cebelitarık hükümetinin İran’dan ‘Grace 1’in Suriye’ye gitmeyeceğine dair güvence almış olmasını dikkate alıyoruz. İran verdiği güvencelere sadık kalmalıdır.” ifadesi kullanıldı.
İran’ın Suriye rejimine destek vermemesi istenen açıklamada, “İran’ın veya başka herhangi birinin, kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmış bir rejime yönelik hayati AB yaptırımlarını delmesine seyirci kalıp izin vermeyeceğiz. İran’ın Hürmüz Boğazı’nda ticari gemilere yönelik kabul edilemez saldırı ve el koymaları ile Cebelitarık hükümetinin Suriye’ye yönelik AB yaptırımlarını uygulaması arasında hiçbir bağlantı veya mukayese yoktur.” değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada, ticari gemiciliğe saygı gösterilmesi ve uluslararası hukuka uyulması çağrısında da bulunuldu.

“Grace 1” adlı İran tankeri bugün Cebelitarık Yüksek Mahkemesinin kararıyla serbest bırakmıştı.

TANKER KRİZİ

İngiltere’ye bağlı Cebelitarık Özerk Yönetimi, 4 Temmuz’da, Suriye’ye yönelik ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle İran tankerini alıkoymuştu.

İranlı yetkililer ise tankerin bırakılmasını, aksi halde misillemede bulunacaklarını açıklamıştı.

Cebelitarık Yüksek Mahkemesi, İran tankerini alıkoyma süresini 15 Ağustos’a kadar uzatmıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu da 19 Temmuz’da İngiltere bandıralı Steno Impero adlı petrol tankerini Hürmüz Boğazı’ndan geçişi sırasında denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle alıkoyduğunu duyurmuştu.

İngiltere, Hürmüz Körfezi’ne ilave bir savaş gemisi göndermiş, bölgede gemilerin geçiş güvenliğini sağlamak üzere ABD ile ortak hareket etme kararı almıştı.

EN SON EKLENENLER