Alman Savunma Bakanı: DAİŞ ile Kürtler mücadele etti

DAİŞ ile mücadele kapsamında Ürdün, Irak ve Güney Kürdistan’da görev yapan Alman askerlere yönelik yeni tezkerenin çıkartılıp çıkartılmayacağı bir süredir Berlin’de siyasetçiler tarafından tartışılıyor. 31 Ekim’de sona erecek tezkere iki günden bu yana Irak ve Güney Kürdistan’da temaslarda bulunan Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in de gündemiydi.

Hewler yakınlarda peşmerge güçlerini eğiten Alman askerlerini ziyaret eden Kramp-Karrenbauer’in askerlere yönelik tezkerenin uzatılması gerektiğini söyledi. Eylül ayının ortalarında Federal Meclis’in gündemine gelmesi beklenen tezkere için Savunma Bakanı devamla şu görüşleri dile getirdi: “Umarım mecliste çoğunluğu bulup tezkereyi kabul ettiririz.”

Aynı zamanda CDU Genel Başkanı olan ve Başbakan Merkel’in halefi olarak kabul edilen Annegret Kramp-Karrenbauer, DAİŞ ile mücadelenin sürdüğünü belirtirken, çetelere karşı verilen savaşta Kürt halkının rolüne de dikkat çekti. Kürtlerin sahada DAİŞ ile mücadele eden güç olduğunu hatırlatan Kramp-Karrenbauer “Almanya’nın bunu unutmaması gerekiyor. Bu yüzden de Kürt güçlerinin eğitimi Almanya’nın güvenlik sorunun bir parçası” diye konuştu.

TEZKERE HÜKÜMET ORTAKLARINI BÖLDÜ

Savunma Bakanı’nın sözlerinin aksine Angela Merkel’in başbakanlığındaki hükümetin ortakları arasında 31 Ekim’de sona erecek tezkere konusunda anlamsızlıklar var. Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) askerlerin bölgede kalması yönünde görüş belirttirirken, hükümetin diğer ortağı Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) cephesi ise askerlerin Almanya’ya dönmesinden yana.

Ayrıca geçtiğimiz Haziran ayında ABD’nin Rojava Kürdistanı’nda oluşturmayı planladığı “güvenli bölge” planına Almanya’nın DAİŞ ile mücadelede Ürdün’de konuşlandırdığı Tornado uçaklarıyla destek vereceği ve Alman askerlerinin QSD güçlerinin eğitimine destek sunacağı iddiası gündeme gelmişti. Bunun için ABD’li yetkililikler Berlin’de temaslarda bulunurken, Merkel hükümetinin yeni tezkereye Rojava Kürdistan’ını da ekleyerek meclise götürebileceği ifade ediliyor.

DAİŞ çetelerinin 2014’de Şengal’e saldırması, 2015’te Fransa’da terör saldırılarını gerçekleştirmesinin ardından Almanya aktif şekilde DAİŞ ile mücadele koalisyonunda yer almaya başladı. Şu anda bu amaçla Güney Kürdistan’da Peşmerge’yi eğiten askerler de dahil, Irak ve Ürdün’de toplam 800 asker bulunuyor. Ayrıca Ürdün’e yerleştirilen Alman ordusuna ait Tornada ve tanker uçakları da koalisyon çerçevesinde görev yapıyor.

Geçtiğimiz hafta başkent Berlin’de temaslarda bulunan ABD’nin DAİŞ ile Mücadele Koalisyonu ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Almanya’nın Suriye’nin kuzeyine kara gücünü göndererek QSD’nin eğitimine, lojistik ve teknik ihtiyaçlarının giderilmesine yardımcı olmasını istemişti. ABD’nin bu talebi Merkel’in başbakanlığındaki hükümeti ikiye bölmüştü. Konun yaz tatilinin hemen bitiminde Federal Meclis’in gündemine gelmesi bekleniyor.

EN SON EKLENENLER