ABD’den borsa yasağı; Çin’den global resesyon uyarısı 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz yıldan bu yana Çin’den ithal edilen ürünlere getirdiği ek gümrük vergileri, önümüzdeki aylarda 600 milyar dolara yakın tüm ithalat ürünlerini kapsayacak. Çin’in de aynı yöntemle karşılık verdiği ABD yönetimini istediği sonucu alamadığı görülürken, Amerikan sermayesinin Çin’e kayması ihtimaline karşı yeni planlar yapıldığı iddia edildi. 

Bloomberg ve Reuters ajanslarının iddiasına göre ABD yönetimi, Çinli şirketlerin hisselerinin Amerikan borsalarında işlem görmesini yasaklamaya hazırlanıyor. Bununla Amerikan sermayesinin Çinli şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapması ve böylelikle sermayenin Çin’e akışının engellenmek istediği bildiriliyor. 

ÇİN’DEN GLOBAL RESESYON UYARISI 

Öte yandan iddiaların gerçek olması halinde Çin’in de karşılık vereceği duyuruldu. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndaki konuşmasında ABD’nin yaptırımlarının resesyona yol açabileceği uyarısında bulundu. 

ABD’nin aşırı korumacı politikalarla global düzeyde bir resesyonu tetikleyeceğini savunan Wang Yi, ek gümrük vergileri ve ‘kışkırtılan ticari savaşların’ global ekonomik ve ticari düzene ciddi zarar vereceğinin altını çizdi. Wang Yi, uluslararası ticaret kurallarının çiğnendiğini de vurguladı. 

İki ülke arasındaki dış ticaretin büyük oranda Çin lehine olmasını gerekçe gösteren ABD Başkanı Donald Trump ise, Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) reforma ihtiyacı olduğunu savunuyor. Trump, dünyanın nominal milli gelir bakımından ikinci büyük ekonomisi olan Çin’in halen ‘gelişmekte olan ülkeler’ için gerekli olan kurallardan faydalandığını ve bunun değişmesi gerektiğini duyurmuştu. 
 

EN SON EKLENENLER