BM kurumlarından işgale tepki: Hava saldırıları sivilleri hedefliyor

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik devam ettirdiği işgal saldırılarına Birleşmiş Milletlerin kurumlarından tepkiler gelmeye devam ediyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyonu (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Türk devletinin Kuzey Suriye’de yürüttüğü askeri operasyonların siviller üzerindeki etkisinden endişe duyduğunu dile getirerek, operasyonlara tepki gösterdi.

BÜTÜN SINIR BOMBARDIMAN ALTINDA

“Türkiye ile Kuzeydoğu Suriye sınırındaki Cerablus’tan Fırat’ın batısına ve Irak sınırına kadar yoğun bombardıman ve hava saldırıları var” diyen OCHA sözcüsü Laerke, “Türk devletinin hava saldırıları birçok yerde doğrulandı. Gelen raporlar çok sayıda insanın güvenlik arayışı içerisinde olduğunu gösteriyor” diye ekledi.

‘2,2 MİLYON SİVİL NUFÜS DOĞRUDAN ETKİLENİYOR’

Qamışlo ve Kobanê gibi diğer bölgelerin de saldırılardan etkilendiğini vurgulayan Laerke, “Kuzey ve Doğu Suriye toplamda 3 milyondan fazla kişiye ev sahipliği yapıyor. Askeri harekattan doğrudan etkilenen Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrol ettiği bu bölgelerde, çoğunluğu insani yardıma ihtiyaç duyan yaklaşık 2,2 milyon nüfus bulunuyor. Buna ek olarak aynı zamanda Qamışlo ve Hesekê bölgesi de bu saldırılardan etkileniyor” ifadelerini kullandı.

UNİCEF: SİVİLLER ETKİLENİYOR

UNİCEF Birleşmiş Milletler Cenevre Sözcüsü Marixie Mercado Kuzeydoğu Suriye’den kendisine gelen bilgileri paylaştı.

Hava saldırılarının sivil nüfusu ve sivil alt yapıyı etkilediğini belirten Mercado, “Aluk bölgesindeki 400 bin kişinin su ihtiyacının sağlandığı su deposu hedef alındı. Hava saldırıları nedeniyle, bu su istasyonu tamir edilemiyor. Grê Spî

Serêkaniyê’deki UNİCEF ortakları çalışmalarının çoğunu durdurmak zorunda kaldı. Personelin ve gönüllülerin çoğu yerlerinden edilmiş nüfus arasındadır. Saldırı altında olan birçok noktadaki çocuk koruma programlarımız askıya alındı” ifadelerini kullandı.

Türk devletinin askeri operasyonlarına tepki gösteren Mercado, Türk devletini uluslararası hukuka saygı duymaya çağırdı.

DAİŞ çetelerinin ailelerinin kaldığı kampları da hatırlatan Mercado, “Hol kampında tahminen 68 bin insan kalıyor. Buradaki nüfusun yüzde 90’ından fazlasını kadın ve çocuklar oluşturuyor. Kamptaki tahmini 47 bin çocuktan yaklaşık 19 bini Suriyeli. Geri kalanları ise Irak’ı da kapsayan 60 farklı ülkeden geliyor. Çoğu 12 yaşın altında savunmasız olan bu çocuklar temel hizmetlere erişim noktasında sıkıntı çekiyor. Bu çocuklara failler olarak değil, mağdur olarak muamele edilmesini istiyoruz” dedi.

EN SON EKLENENLER