Sözde ‘ateşkes’in 150 saatinin bilançosu: Her yerde çatışma!

Rusya ile Türk devleti arasında 22 Ekim tarihinde Soçi’de yapılan mutabakat kapsamında Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının Kuzey-Doğu Suriye’ye işgal saldırılarında 150 saatlik ateşkes (23 Ekim-29 Ekim arası) kararı alınmasına rağmen saldırılar aralıksız bir şekilde devam etti.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) 27 Ekim günü yaptığı açıklamada, Rusya ile yaptıkları görüşmeler neticesinde “güçlerini yeniden konuşlandırma” ve “sınır hattına merkezi hükümet güçlerinin” konuşlanmasını kabul ettiklerini duyurmuştu.

Ancak Türk devleti ve ona bağlı cihatçı çetelerin “ateşkes” sürecinde havadan ve karadan düzenlediği saldırılar devam etti. “Ateşkes” sürecinde özellikle Serêkaniyê ve Eyn İsa hattında saldırılarını yoğunlaştıran TC ve çeteler, birçok bölgeyi işgal etmelerinin yanı sıra çok sayıda sivili ya kaçırdı, ya da katletti.

Heyva Sor a Kurd Eşbaşkanı Cemîle Hemê’nin ANF’ye verdiği bilgilere göre, ateşkesin başlatığı 23 Ekim’den bu yana sadece Cizîrê bölgesinde 4 sivil Türk devleti ve çeteleri tarafından katledildi, 79 sivil ise yaralandı.

Cemîle Hemê, Heyva Sor’un belgelemesine göre, Türk devletinin saldırılarının başladığı 9 Ekim’den bu yana Cizîrê bölgesinde; 65’i çocuk, 147’si kadın toplam bin 32 kişinin yaralandığını, 8’i çocuk, 20’si kadın 202 sivilin ise şehit düştüğünü kaydetti.

İşte 150 saatlik sözde ateşkesin bilançosu şöyle:

23 EKİM:

TC ve çeteler Serêkaniyê, Dêrik, Kobanê ve Eyn Îsa bölgelerinde saldırdı. Silahlı insansız hava araçları (SİHA) destekli saldırılarda 16 QSD savaşçısı şehit düştü, 13 savaşçı ise yaralandı.

QSD savaşçılarının meşru müdafaa kapsamında karşılık vermesi üzerine yaşanan çatışmarda 50 çetenin öldürüldü açıklandı.

24 EKİM:

TC ve çeteler, Serêkaniyê, Kobanê, Dêrik, Amûdê, Dirbêsiyê ve Eyn Îsa’da saldırdı. SİHA ve ağır silahlarla yapılan saldırılarda 3 QSD savaşçısı şehit düştü, 4 savaşçı ise yaralandı.

Meşru müdafa kapsamında yaşanan çatışmalarda en az 31 çetenin öldürüldü, 20 çete ise yaralandı.

25 EKİM:

TC ve çetelerin saldırıları Serêkaniyê, Kobanê ve Eyn Îsa kırsallarında devam etti. SİHA ve ağır silahlar destekli saldırılarda 3 savaşçı şehit oldu, 4 savaşçı ise yaralandı.

Meşru müdafa kapsamında yaşanan çatışmalarda en az 44 çete öldürüldü.

26 EKİM

TC ve çeteler, Serêkaniyê, Kobanê, Amûdê, Dirbêsiyê ve Eyn Îsa’da saldırdı. Saldırılarda bir QSD savaşçısı şehit düştü, 11 savaşçı ise yaralandı.

Meşru müdafa kapsamında yaşanan çatışmalarda en az 29 çete öldürüldü.

27 EKİM

TC ve çetelerin saldırıları Serêkaniyê, Kobanê ve Eyn İsa kırsallarında devam etti. Serêkaniyê’nin Zirgan nahiyesinde SİHA’larla yapılan saldırıda Suriye güçlerinden 3 asker yaşamını yitirdi, 4 asker ise yaralandı.

Meşru müdafa kapsamında yaşanan çatışmalarda en az 38 çete öldürüldü.

28 EKİM:

İşgalcilerin Serêkaniyê-Zirgan-Dirbêsiyê, Til Temir-Serêkaniyê ile Kobanê-Eyn Îsa hatlarında saldırıları devam etti. Saldırılarda 13 QSD savaşçısı şehit düştü, 12 Suriye askeri yaralandı.

Eyn İsa’nın kuzeyindeki El Eride köyüne yapılan saldırılarda Mehmud Zahêr (60) ile Berho Elo (65) isimli siviller TC ve çeteler tarafından katledildi. Zirgan nahiyesine bağlı Dibiş köyüne yapılan saldırıda 3 sivil katledildi.

Meşru müdafa kapsamında yaşanan çatışmalarda en az 56 çete öldürüldü.

EN SON EKLENENLER