Cenevre’de çatlak başladı, Türkiye’ye ateşkese saygı duy çağrısı

Birlemiş Milletler çatısı altında 30 Ekim’de BM Cenevre Ofisinde resmi olarak başlayan 150 kişilik Suriye Anayasa Komitesi toplantıları, bir haftalık 45 kişilik anayasa kurulunun toplantılarının ardından bugün akşam saatlerinde sona erdi.

25 KASIM’A ERTELENDİ

Bir haftalık toplantının ardından akşam saatlerinde bir basın toplantısı düzenlenerek toplantılara yönelik bilgi verildi. Basın toplantısında söz alan BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, toplantıların başarılı geçtiğini iddia ederek, toplantılara 25 Kasım’da devam edileceğini söyledi. Her iki tarafında 25 Kasım’da Cenevre’de bir araya gelmeyi kabul ettiğini belirten Pedersen, bugüne kadar yapılan toplantıların her şeyden önce taraflar arasında bir güven ortamının gelişmesine ön ayak olduğunu dile getirdi.

AĞIR SORUYA KARŞI ATEŞKESE UYUN ÇAĞRISI YAPMAKLA YETİNDİ!

Yapılan açıklamanın ardından bir gazetecinin, “Bu toplantılar gerçekleştirilirken, Türkiye şiddet içeren saldırılarına devam ediyor. Köyler ve şehirlere yerle bir ediliyor, bu toplantılarda bu saldırıları kınadınız mı? Komitede yer alan Kürtlerin oranı ne?” sorusuna üzerine BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, “Komite içerisinde Kürtlerin sesini açıkça duyabiliyoruz ve daha önce dediğim gibi bende, genel sekreterde Kuzey Doğu Suriye’de yaşanan insanı duruma ilişkin açıklama yaptık. Daha önce de yaptığım gibi bir kez yine acil ateşkes çağrısı yapıyor ve yapılan ateşkese saygı duyulması çağrısı yapıyorum” demekle yetindi.

Öte yandan, Demokratik Kuzey Suriye Özerk Yönetimi temsilcilerinin davet edilmediği komite içerisinde sadece 2 Kürt’ün yer aldığı biliniyor.

EN SON EKLENENLER