Netanyahu: İran nükleer konusunda yalan söylüyor

ABD’nin 2015 Viyana Nükleer Anlaşması’ndan çekilmesi ardından İran da yükümlülüklerini yerine getirmeme kararı almıştı. Bu kapsamda İran’ın Fordo kentindeki nükleer tesislerinde uranyum zenginleştirme programı Çarşamba gece yarısı itibariyle yeniden başlatılmıştı.

İran’ın zenginleştirilmiş uranyum programının nükleer silah üretme amaçlı olduğunu savunan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise, Tahran’a karşı baskının arttırılması çağrısını yineledi. Uranyum zenginleştirme işleminin yapıldığı Fordo’daki yeraltı fabrikasının nükleer silah üretiminde kullanılan bir antrepo olduğunu iddia eden Netanyahu, Tahran’ın nükleer silah üretme amacından vazgeçmediği iddiasını yeniden dile getirdi.

ULUSLARARASI TOPLUMA BASKI YAPMA ÇAĞRISI

Yayınladığı basın açıklamasında uluslararası topluma da çağrıda bulunan Netanyahu, “Uluslararası toplumun ‘uyanmasını’ istiyorum. Uluslararası toplumu da yalnızca İsrail ve Ortadoğu için değil, tüm dünya için bir tehlike olan İran’a baskı yapma noktasında ABD ve İsrail’e katılmalarını istiyorum” dedi.

İran, 2015 Nükleer Anlaşması’yla durdurulan faaliyetlerinin nükleer silah üretme amaçlı olmadığını savunuyor. İsrail hükümeti ise geçtiğimiz yıl, İran’ın Turkuz Abad’daki bir antrepoda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’na bildirmediği halde nükleer faaliyetler yürüttüğüne dair ‘somut kanıtlar’ olduğunu iddia etmişti.

Bu iddiayı basın açıklamasında yeniden gündeme getiren Netanyahu, söz konusu antrepoda nükleer izine rastlandığına dair IAEA tarafından yapılan açıklamaya gönderme yaptı. Netanyahu, “İran, yalan söylemeye devam ediyor” dedi.  

EN SON EKLENENLER