Danış-Beştaş: AKP’li Vekilin Evinde Ölen Kadirova’nın İntihar Etmediği Ortaya Çıktı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde çalışan Nadira Kadirova’nın Ünal’ın silahıyla intihar ettiği iddiasıyla ilgili gelişmeleri Meclis gündemine taşıdı.

Danış-Beştaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde Ankara Emniyet Kimyasal Şube Müdürlüğü tarafından verilen rapora göre, Kadirova’nın, elindeki swap izinde (Ateşli silah artığı, eldе kan vе barut sıçramaları) bulunamadığını hatırlattı.

Kimyasal Şube Müdürlüğü raporuyla Nadira Kadirova’nın ölümünün intihar olmadığının ortaya çıktığını ifade eden Danış-Beştaş, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Kadın cinayetlerinin sorgulanmasını bir kez daha gerekli kıldı”

“AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın Ankara’daki konutunda, Ünal’a ait silahtan çıkan kurşunla ölen ve intihar ettiği iddia edilen 23 yaşındaki Nadira Kadirova’nın ölümü bir kez daha kadın cinayetlerinin sorgulanmasını gerekli kılmıştır.

“Soruşturma aşamasında yaşanan usulsüzlükler ve siyasi iradenin bir takım gerçekliklerin üzerini kapatmasına yönelik yaklaşımı ise adalete olan güvenin bir kez daha sarsmıştır.

“İntihar denilerek erkek şiddeti görünmez kılındı”

“Nadira’nın arkadaşına maruz kaldığı cinsel tacizi aktarmış olması ise erkek şiddetinin boyutlarını ifade edici olmuştur.

“Öte yandan Nadira’nın ölümünün intihar olarak yansıtılması, olayın sıradan bir vaka şeklinde ele alınmasına yol açarken ölümün nedenleri ile birlikte erkek şiddetinin de görünmez kılınmasına yol açmıştır.

“Swap izinde atış bulgusuna rastlanmadı”

“Olayın yargı boyutunda ise Nadira’nın ölümünün kamuoyuna yansıtıldığı şekliyle olmadığına dair bulgular elde edilmiştir.

“Şirin Ünal’ın silahı ile intihar ettiği belirtilen Kadirova’nın, elindeki swap izinde (Ateşli silah artığı, eldе kan vе barut sıçramaları) bulunamadığına ilişkin bulgular kamuoyu ile paylaşılmıştır.

“Ankara Emniyet Kimyasal Şube Müdürlüğü tarafından verilen rapora göre, Nadira Kadirova’nın swap izinde, atış bulgularına rastlanamadığı belirtilirken, swap örneklerinin olaydan birkaç saat sonra alındığı bilgisi de mevcuttur.

“Yani yapılan kriminal incelemelere göre Nadira’nın ölümünün intihar olmadığı ortaya çıkmış durumdadır.”

TIKLAYIN – AKP’li Vekilin Evinde “İntihar Etti” Denilen Kadirova’nın Elinde Atış İzi Yok

Sorular

Meral Danış Beştaş, Abdülhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

* Yürütülen soruşturma kapsamında Nadira dışında evde yaşayan diğer kişilerin el ve kıyafetleri üzerindeki swap örnekleri alınmış mıdır? Şayet alındıysa elde edilen bulgular ne yöndedir?

* Nadira’nın daha evvel arkadaşı ile paylaştığı cinsel taciz iddiaları bağlamında naaşı üzerindeki sperm, DNA ve benzeri örneklerin araştırılması yapılmış mıdır? Yahut bu konuda bir araştırma yapılmadığına dair iddialar bağlamında neden yapılmamıştır?

* Nadira’nın kaldığı oda içerisindeki tüm eşyalarda parmak izi, DNA incelemesi, saç, tüy ve tükürük gibi delil araştırmaları yapılmış mıdır? Yahut bu konuda bir araştırma yapılmadığına dair iddialar bağlamında neden yapılmamıştır?

* Tetiğin çekiliş pozisyonu, açısı, mesafesi konusunda teknik inceleme yapılmış mıdır? Yahut bu konuda bir araştırma yapılmadığına dair iddialar bağlamında neden yapılmamıştır?

* Nadira öldükten sonra çekilen fotoğraflarda neden silah içinde şarjör olup-olmadığı araştırılmamıştır?

* Ankara Emniyet Kimyasal Şube Müdürlüğü tarafından verilen rapora göre, Nadira Kadirova’nın swap izinde, atış bulgularına rastlanamadığı belirtilmiş olup bu bağlamda olayın bir intihar olmadığı saptanmıştır. Bu bağlamda dosyada tanık konumunda olanların sanık sıfatıyla ifadeleri alınacak mıdır?

* Nadira Kadirova’nın ölümü ile ilgili oluşan yoğun şüphelerin giderilmesi adına bir soruşturma sürecinin dikkatli bir şekilde yürütülmesi sağlanacak mıdır?

* Nadira’nın ailesinin tehdit aldığına dair iddialar araştırılmış mıdır? Bu konuda bir soruşturma başlatılmış mıdır/başlatılacak mıdır?

* Nadira’nın ailesinin tehdit aldığına dair iddialar ve evlerinin önünde 24 saat boyunca kolluk görevlilerinin beklediği yönündeki bilgiler bağlamında bu cinayetin üzerinin kapatılması tehlikesi mevcut mudur? Buna dair Bakanlığınız hangi önlemleri almaktadır?

* Siyasi isimlerin adlarının geçtiği ölüm vakalarında genellikle dava dosyalarının üzerinin kapatılması söz konusu olup bunun en bilinen örneklerinden birisi de Rabia Naz’ın ölüm vakasında yaşanmış olmasından hareketle AKP milletvekili Ünal’ın ve ailesinin korunması bağlamında dosyanın kapatılması ihtimali söz konusu mudur? Soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi ve kim olursa olsun failin bulunarak ceza alması yönünde bir çalışma yürütüyor musunuz?

TIKLAYIN – Önce Şule Şimdi Nadira: Kadın Cinayetlerinde Deliller Gizleniyor Mu?

(EKN)

EN SON EKLENENLER