Aleviler ‘Yolda Birlik Mücadelede Birlik’ Şiarıyla Bir Araya Geldi

Alevi kurumları “Yolda birlik mücadelede birlik” şiarıyla Küçükçekmece’de bulunan Garip Dede Dergahı’nda bir araya geldi. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) ve Demokratik Alevi Derneği (DAD) tarafından ortaklaşa düzenlenen toplantıda, Aleviler üzerindeki baskılar ve buna karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiğine ilişkin yöntemler masaya yatırıldı. Toplantıya Alevi kurum başkanlarının yanısıra, HDP’nin Alevi vekilleri Ali Kenanoğlu, Zeynel Özen, Kemal Bülbül, CHP Milletvekili Ali Şeker, CHP’li Orhan Sarıbal, Gazeteci Recai Aksu, Kezban Bektaş ve çok sayıda Alevi yurttaş katıldı.

Çerağ uyandırmasıyla başlayan toplantı, semah ve Muharrem Temiz’in seslendirdiği deyişlerle devam etti.

“CAN, YOLDAŞLIK, YARENLİK”

Açılış konuşmasını Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat yaptı. Kapitalizmin tüm halkları kendi norm ve standartlarına uydurma yöntemi için kışkırtmakta ve istedikleri ülkelere bu güçleri yerleştirmeye çalıştığını belirten Fırat, “Bizleri zehirlemek isteyen gerçeklerin çocuklarımıza vaat ettiğimiz bir yaşamı nasıl bir tezgah üzerinde devindiğini konuşacağız. Yani yaşadığımız baskı ve zulümlerle kendini açık eden dayatılmış düzeni konuşacağız. Kendimizi küçük görme ve gücümüzün farkında olmama, yani bize dayatılan niteliksiz sosyokültürel alt yapının nedenini konuşacağız, sorgulayacağız. Uzak ve yakın coğrafyadaki canlarımızla inancımızın temeli olan rızalık, can, yoldaşlık ve yarenliği paylaşacağız. Bu anlamda hepinizi Şah Hüseyin aşkıyla selamlıyorum” dedi.

“ARTIK YALNIZ DEĞİLİZ”

Alevilerin varlığının her dönemde birilerini rahatsız ettiğini ifade eden Fırat, “Varlığımız her koşulda yeniden ele alınmış güvenlik tedbirleri ve asimilasyon çabaları birçok katliamla sonuçlanmıştır. Kısacası bize karşı; kin, öfke ve nefret hiç bitmemiş hafızamızda tarihsel bir gerilim biriktirmiştir. Selçuklu- Osmanlı ve cumhuriyet döneminde toplumun dışında bırakılan, ötekileştirilen Aleviler yoluna bağlıklarından ötürü fişlenmiştir. Bizler Koçgiri, Dersim, Maraş, Malatya, Çorum katliamlarını yaşayan, sürgün edilen Alevileriz. Bu sürgün dönemde inançsal, kültürel ve sosyal yaşam alanlarınızı farklı halklarla sorunsuz yaşayarak genişlettik. Bizler öteden beri ret edilen haklarımızı ve katliamlara karşı tedirginliğimizi Avrupa’daki siz canlarla örgütlenerek aşacağımıza inanıyoruz ve biliyoruz ki artık yalnız değiliz” diye konuştu.

“ALEVİ KÖYÜNE CAMİ PROJELERİ BİTMİYOR”

Laik ve bilimsel eğitimin her çocuk için hak olduğunu belirten Fırat, Türkiye’deki eğitim müfredatının da bu anlayışla yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. “Çocuklarımızın; musahiplik erkanından geçmesi, görgü erkanından geçip ikrar vermesi, bu güzel yola talip olması için mücadele edeceğiz, Alevilik inancının zihinsel haritamızdan silinmesine asla izin vermeyeceğiz” diyen Fırat, “Sünni İslam damarını besleyen devlet Alevi köylerine cami yapmaya devam ediyor. Alevi köylerine cami projesi uygulanan asimilasyon taktiklerinden biridir. Köye alt yapı, yol, su hizmeti karşılığında devlet bürokrasisinin dayattığı Alevi köyüne cami projeleri bitmiyor. Yüzyıllardır devlet kurumu veya kişiler bizlerin ibadethanesini belirlemeye çalışıyor. Bizlerde ısrarla ve dirençle bir inancın ibadethanesine, ibadetini nasıl yaptığına, nasıl yapacağına yalnız o inanca gönül vermiş olanlar belirler diyoruz ve bu asimilasyonu durduruyoruz. Bundan sonra daha örgütlü ve daha disiplinli çalışarak çantada kelik, arka bahçe, oy deposu olmayı ret edeceklerdir. Parlamenter sistem içinde demokrasi, eşitlik ve adalet diyeceklerdir” ifadelerini kullandı.

“ALEVİ ÖRGÜTLERİ OLARAK BİR OLACAĞIZ”

Ardından söz alan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu İkinci Başkanı Mehmet Ali Çetinkaya, Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da Alevilerin asimile edilmeye çalışıldığını dile getirdi. Asimilasyon için türlü tezgahların planlandığını belirten Çetinkaya, “Avrupa’dan Türkiye’ye gelen çok sayıda canımız Türkiye’ye giriş yapmadan geri dönmek zorunda kaldı. Bu canlarımız geri çevrildi. Avrupa’daki Alevi dernekleriyle Türkiye’deki dernekleri birbirinden ayırmaya çalışıyorlar. Türkiye’deki Alevi hareketlerle Avrupa’daki Alevi hareketleri buluşturmayı ve ortak noktada hareket etmeyi yakaladık. Bunu devam ettirmek istiyoruz. Türkiye bizim onursal başkanımıza gözaltına alıyor ve yurtdışı yasağı konuluyor. Bu yasak tüm Alevilere konulan bir ambargodur. Bugün bir başkanımıza bunu yaptılar yarın diğerlerine uygulayabilirler. O yüzden hem Avrupa’daki hem de Türkiye’deki Alevi örgütleri olarak bir olacağız. Kimse bizleri ayıramaz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından divan oluşturuldu. Ardından buluşmaya katılan kurum temsilcileri söz alarak yaşadıkları sorunları anlattı.

“ORTAK HAVUZ OLUŞTURULMALI”

Demokratik Alevi Derneği Eş Başkanı Selda Güneş,cemevlerinin sadece cenaze erkanlarının gerçekleştirildiği mekanlara dönüştürüldüğüne dikkat çekerek, eşit yurttaşlık mücadelesi yönünde hukuk komisyonunun oluşması gerektiğini kaydetti. Güneş, “Sorunların konuşulduğu bir havuz ve kadın meclisi oluşturulmalı” dedi.

“SADECE ALEVİLERİN SORUNU YOK”

Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel BaşkanıDoğan Demir de, “Yolda birlik konusunda çok samimi durmuyoruz” dedi. Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkılması gerektiğini belirten Demir, “Bu ülkede sadece Alevilerin sorunları yok” diye konuştu.
“Herkes haddini bilmek zorunda” diyen Doğan Demir, Turgut Öker üzerinden Alevilere ders verilmeye çalışıldığını kaydetti.

“ALEVİLİK SORUNU GENEL BAŞKANLARIN KEYFİNE BIRAKILAMAYACAK KADAR ÖNEMLİ”

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker, “Önemli ama geç kalınmış bir toplantı” diyerek sözlerine başladı. “Alevilerin birliğini sağlamak zor değil” diyen Öker, Aleviliğin bir coğrafyaya sıkıştırılacak bir inanç olmadığını belirterek, “Alevilik sorunu genel başkanların keyfine bırakılamayacak kadar önemli” dedi.

“ALEVİ KÖYLERİNE YAPILAN CAMİLERİ CEMEVİNE DÖNÜŞTÜRELİM”

“Alevi dünyasında son yıllarda yaprak kımıldamıyor” diyen Öker, “Önümüze 30 yıllık hedef koymamız lazım. Keyfiyete göre Alevilik mücadelesi olmaz” ifadelerini kullandı. Bütün Alevilerin hedefte olduğunu vurgulayan Öker, “Alevi köylerine yapılan bütün camileri cemevine dönüştürmemiz lazım” diye konuştu.

“1 MİLYON KİŞİYLE MECLİS’E GİDİP AÇIKLAMA YAPALIM”

Alevi Vakıfları federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut da konuşmasında “Sosyal, inançsal sorunlarımız var. Birlikte olursak aşamayacağımız sorun yok. Çocuklarımızı Sünnileştiriyorlar” dedi.  Akbulut, “1 milyon kişiyle Meclis’e gidelim ve basın açıklaması yapalım” önerisinde bulundu.

“DEVLET İLE İŞBİRLİĞİ YAPAN YEZİTTİR”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan ise, “İşbirlikçi Yezitler aracılığıyla bize baskı yapılıyor, operasyonlar yapılıyor” dedi. Bazı şube başkanlarının tutuklu olduğunu hatırlatan Kaplan, “Devletle işbirliği yapan Yezittir” ifadesini kullandı.
“Birliğe çok fazla ihtiyacımız var” diyen Kaplan, mahallelerde örgütlenmeler yapılması gerektiğinin altını çizdi. Kürt sorunu çözülmeden Alevi sorununun çözülemeyeceğini ifade eden Kaplan, demokratikleşmenin şart olduğunu kaydetti.

“ALEVİCİLİK YAPMAMALIYIZ”

Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner de, “Sevgi, hoşgörü nerede varsa Cem Vakfı orada olacaktır” dedi. “Hepimiz Aleviyiz ama Alevicilik yapmamalıyız” diyen Döner, toplantıların devam ettirilmesi gerektiğini söyledi. Döner, “Sorunlarımızı toplumla birlikte çözebiliriz” dedi.

KEZBAN BEKTAŞ: SIRA BANA GELİRSE DİMDİK DURACAĞIM

Gebze Cezaevi’nde tutuklu bulunan Armutlu Cemevi Başkanı Zeynep Yıldırım’ın Annesi Kezban Bektaş da kısa bir konuşma yaptı. Bektaş, Kızım serbest kalana kadar oturma eylemimi sürdüreceğim. Ben tutuklu halkın çocukları  için oturuyorum. Hepimiz elele vermeliyiz” dedi. Armutlu Cemevi yöneticisi Songül Çimen’in de tutuklandığını hatırlatan Kezban Ana, “Sıra bana gelirse dimdik duracağım” diye konuştu.

PİRHA/İSTANBUL

EN SON EKLENENLER