Küresel riyakarlık

Avrupa Yatırım Bankası, küresel ısınmaya yol açan karbondioksitlerle mücadele amacıyla fosil enerji projelerini finanse etmeyeceğini duyururken, çevre yatırımlarına ise her yıl yüzlerce milyar Euro aktarılması planlanıyor. Ancak bu, bugüne kadar petrol, doğalgaz ve kömür gibi enerji projelerine her yıl verilen milyarlarca Euro finans desteğinin yanında çok da anlam ifade etmiyor.

Milyarlarca euro destek veriliyor

Avrupa Yatırım Bankası (BEI) tarafından önceki gün yapılan açıklamada, petrol, kömür veya doğalgaz gibi fosil enerji türlerinin üretimine dair projelerin finanse edilmeyeceği duyurulmuştu. Bu kararın 2022 yılından itibaren hayata geçirilmesi öngörülüyor.

Merkezi Lüksemburg’da bulunan ve AB’nin ortak finans kurumu işlevi gören BEI’nin aldığı kararda 28 üye ülkeden 19’unun oyu bulunuyor. Bu ülkeler arasında Fransa ve Almanya’nın olması da önemli görülüyor.

BEI bugüne kadar milyarlarca Euro ile desteklenen fosil enerji yatırımlarına son verilmesi yenilenebilir enerji başta olmak üzere çevre yatırımlarına odaklanılması anlamına da geliyor. Son yıllarda sadece doğalgaz projelerine verilen kredi desteği 13 milyar Euro’ya ulaşmıştı.

Ülkelere 10 milyar dolarlık yardım

‘Banktracker’ adlı sivil toplum kuruluşu tarafından yayınlanan bir rapora göre, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından İklim Anlaşması’nda uzlaşıldığı 2015 yılından bu yana fosil enerjilere 1,9 trilyon dolarlık finansman sağlandı. Bu miktarın 650 milyar dolarlık kısmı ise 2018 yılına ait. Üstelik, bu para, sadece dünyanın önde gelen 33 büyük uluslararası ve ulusal büyük bankalarının sağladığı kredileri kapsıyor.

BM’nin kabul ettiği İklim Anlaşması ise, küresel ısınmanın 19’uncu yüzyıla oranla 2 derecenin altında tutulabilmesi için rüzgâr ve güneş başta olmak üzere yeşil enerjilerin teşvik edilmesini öngörüyor. Bu kapsamda ekonomik güçlükler yaşayacak yoksul ülkelere her yıl en az 100 milyar dolar yardım amaçlanıyor.

EN SON EKLENENLER