Şarkılar Rojava’ya

Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal saldırılarına karşı Köln’de bir araya gelen sanatçılar, parçalarını Rojava için seslendirdiler. Sanatçılar, Kürt kazanımlarının korunması için “Ulusal Birlik”in sağlanması gerektiğini belirttiler.

NİZAM BARAN / KÖLN

Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırılarına karşı Avrupa’da yaşayan Kürt sanatçıları ‘Rojava devrimi insanlığın onurudur’ şiarıyla Köln’de  dev konser verdi. TEV-ÇAND çatısı altında çalışma yürüten Koma Berxwedan üyelerinin organize ettiği konsere 60’ı aşkın Kürt sanatçı katılarak, Rojava için bestelediği şarkı, marş ve şiirler okudu. Köln Ehrenfeld’te bulunan Eurosaal düğün salonunda düzenlenen geceye Kürdistan’ın 4 parçasından yüzlerce Kürdistanlı katıldı. Geceye katılan sanatçıların ‘ulusal birlik’ ve Rojava için ‘seferberlik çağrısı’ damgasını vurdu.

Gece sanatçıların ve halkın Kürdistan devrim şehitleri anısına Kürt ulusal marşı olan ‘Ey Raqip’ okunmasıyla başladı. Okunan marşın ardından Tertip Komitesi adına Rojava’lı Kürt sanatçı Xelîl Xemgîn bir konuşma yaptı.

Kürtler eski Kürtler değildir

Kürt sanatçılarının ve halkın duruşu Kürt düşmanlarını korkutuğunu söyleyen Xemgîn, “Kürt halkı ve sanatçıları her gün değişik eylem ve etkinlikler alanlarda. Rojava’da işgalcilere karşı verilen direnişe her daim ses olmaya çalışıyor. Ama yetmediğini biliyoruz. İlk defa belki de tarihte Türk devleti var gücüyle Kürtlere saldırıyor ve iradelerini kırmaya çalışıyor. Ama kıramıyor. Kürtler eski Kürtler değildir. Kürt halkı ve gençleri her alanda direniyor. Biz de burada direnmeye devam edeceğiz” dedi.

Direnişi anlatmaya şarkılar yetmiyor

Açılış konuşmasının ardından uzun yılların ardından ilk defa Kürdistan’ın 4 parçasından ve ayrı şehirlerinden sanatçıların bir araya geldiği etkinlik Amude doğumlu Bengî Agirî’nin seslendirdiği ‘Hevane Azadîyê’ şarkısıyla başladı. Şarkının ardından konuştuğumuz sanatçı Agirî, “Ağır bir süreçten geçiyoruz. Bu direnişi anlatmak için artık kelimeler yetmiyor, şarkılar yetmiyor, şiirler yetersiz kalıyor. Bize direnmekten başka bir yol kalmıyor. Nerede bulunursak bulunalım direnişimizi sürdürmeliyiz. Özelikle Rojava’dan yeni gelen halkımız bu bilinçte olmalı” dedi.

Daha sonra sahne alan Beser Şahin’in seslendirdiği “Rojbaş,  gerilla Rojbaş” şarkısı geceye ayrı bir atmosfer kattı. Şahin’nin seslendirdiği şarkıya salondaki Kürdistanlılar da eşlik etti.

Kürtler demokrasinin rengidir

Eylemci, sanatçı ve şehit babası denildiğinde herkesin ilk aklına gelen Hozan Comerd ise yıllara adeta meydan okuyor. Bitmek bilmeyen enerjisi yine sahnede kendini gösteriyor. Seslendirdiği şarkının ardından bir konuşma yapan Comerd, “Ortadoğu’da Kürt kadınları ve erkekleri demokrasinin rengi oldu. Yeniden doğuşun sesi oldu. Bugün işgalciler ve mazlumlar arasında bir savaş var. Türk devleti/Erdoğan Kürt halkının varlığını ve Önder Apo’nun yaşam felsefesini kabullenemiyorlar” diye konuştu.

Aslen Bitlis/Tatvan’lı olan Kürt sanatçı Xanemîr’in giydiği yöresel elbise ve seslendirdiği devrim şarkısı konsere katılanlar tarafından yoğun ilgi gördü. Xanemîr şarkısını Rojava devrimini selamlayarak bitirdi.

Rojava’yı kaybedersek, Güney’i de kaybederiz

Rojava’lı sanatçı denildiğinde ilk akla gelen ve kendine özgün müzik tarzıyla yıllardır unutulmayan Mihemed Şêxo’nun kardeşi Beha Şêxo’da konsere katılarak katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Kürtlerin artık birleşmesi gerektiğini söyleyen Şêxo, “Bütün Kürtler artık birleşmeli. Bu mücadeleye bütün kesimler katkı sunmalı. Halkımızın moral ve motivasyonunu yüksek tutmak için elimizden geleni yapmalıyız. Avrupa’da yaşayan 4 parça Kürdistanlı Rojava devrimini yalnız bırakmamalı. Diplomasi ayağını iyi değerlendirmeliyiz. Yaşanan ve yaşanabilecek vahşeti Avrupa kamuoyununa duyurabilmeliyiz. Acımız birdir. Kürt şair ve edebiyatçı Cegerxwîn’in dediği gibi ‘eger hûn nebin yek, hûn ê herin yek bi yek’. Eğer birlik içinde hareket etmesek Rojava’yı kaybederiz. Rojava’yı kaybedersek Güney Kürdistan’ı da kaybederiz. Bu bilinçle hareket etmeliyiz” dedi.

Birlik olmazsak kaybederiz

Kürt şair Hekim Sefkan’ın Serêkaniyê’de fosfor bombası nedeniyle bütün vücudu ağır şekilde yanan ve attığı acı çığlıklarla hafızalarda yerini alan Mihemed Hemîde isimli Kürt çocuğu için okuduğu şiir salondakilere duygusal anlar yaşattı.

Qamişlo’nun unutulmaz seslerinden Salah Resul de Köln’de yapılan konsere katıldı. Konsere katılan Rojavalılar Resul’un seslendirdiği şarkıya eşlik etti. Resul, “Umut ediyorum ki, Kürt halkı ve siyasetçileri birlik olur. Birlik olmasak kazanamayız. Şehit ailelerine ve direnişçilerin önünde eğiliyorum. Selamlarımı ve saygılarımı iletiyorum Sonuna kadar onların yanında olacağız” dedi.

Boykotu büyütelim

Geceye Güney Kürdistan’lı sanatçı Mihemed Şiwanî de katıldı. Şiwanî söylediği şarkının ardından Güney halkına boykot kampanyasını büyütme çağrısı yaptı. Şiwanî, “Güney’deki halkımız Rojava direnişini desteklemek için Türk mallarının boykot etme kararı aldı. Bu onurlu bir duruştur. Güney’deki halkımız ve partilerimiz artık birlik içinde hareket etmeli. Rojava devrimini sahiplenmeli” dedi.

Bu devrimi büyütmeliyiz

Gözümüze giydiği renga renk yöresel kıyafetiyle Rojhilatlı Şehzad takılıyor. Kendisi aslen Doğu Kürdistan’ın Sine kentinden. İran Mola rejiminin bütün korkunç baskı ve zulmüne rağmen Doğu Kürdistanlı halkının Rojava devrimini sahiplenmek için alanlara çıktığını söyleyen Şehzad, “En son bu kadar kalabalık başkan Apo’nun bir komplo ile Türkiye’ye verildiği 15 Şubat 1999’da görülmüştü. Halk çok öfkeli. DAİŞ çetelerine karşı Doğu Kürdistan’dan katılıp şehit düşenler olmuştu. Halk bu savaşı onursal bir savaş olarak görüyor. Mola rejiminin özelikle kadınlar ve halkımız üzerinde sürdürdüğü baskıya rağmen binler ‘Bijî Rojava’ sloganıyla yürüdü. Bu bir devrimdir. Halklarımızın devrimidir. Bu devrimi büyütmemiz lazım” diye konuştu.

İnsanlık mücadelesini destekliyoruz

Gözümüze Hozan Seyidxan, Hozan Diyar, Hozan Kawa ve Peywan Arjîn çarpıyor. Durmadan koşuşturuyorlar. Koma Berxwedan’ın dört sanatçısı ve aynı zaman da gecenin tertip komitesi içinde yer alıyorlar. Sanatçıların yoğun katılımdan dolayı bu gece sahne alamayacaklar. Yerini diğer sanatçı arkadaşlarına bıraktıklarını söylüyorlar. Onlar daha çok teknik işlerle ve program akışıyla ilgileniyorlar. Konserin düzenleme amaçlarını ve Rojava devrimine dönük de şu mesajları verdiler:

Peywan Arjîn: Türk devletinin Rojava’da başlattığı katliam konsepti sadece Rojava’ya yönelik değildir. Halep’ten Musul’a, Musul’dan Kerkük’e ve Rojava sınırı boyunca işgal etmek istiyor. Bu uzun ve geniş konseptin içinde Güney Kürdistan da var. Ama halkımızın ve dostlarının direnişi sahiplenmesi ve birlik mesajları vermesi Türk devletini destekleyen güçlerin elini zayıflatmış gözüküyor. Halkın ve sanatçıların mesajı nettir. Verilen insanlık mücadelesini destekliyoruz.

Dünya vicdanında yer edindik

Hozan Diyar: Kürt halkı çok önemli bir süreçten geçiyor. Her dönemin kendine göre özgün olağanüstü bir yanı vardır. Ama içinde bulunduğumuz süreç olağanüstü koşulları olan tarihi bir süreçtir. Ortadoğu’da yüzyıllık devletlerin hepsinin beka sorunu vardır. Hepsi sarsılıyor. Ama Kürt halkının böyle bir sorunu yoktur. Direnişi daha da büyütüp ve kendi iç örgütselliğini, ulusal birliğini gerçekleştirirse, bu yüz yılı kaybettiğimiz diğer yüz yıla rağmen müthiş bir kazanımla karşılayabiliriz. Çok tehlikeli görünüyor olsa da ve yoğun saldırılar altında olunsa bile, özelikle Rojava devriminin kadın özgürlükçü yanı dünyada müthiş bir sempati, bir sinerji doğurdu. Bu enerji ve sinerji ile biz kesinlikle dünya insanlık vicdanında müthiş bir yer edindik. Rojava devriminin ruhu Londra’da, Paris’te, Berlin’de, Amsterdam’da ve diğer bütün yerlerde hissediliyor. Bu müthiş bir kazanım. Biz insanlık vicdanında edindiğimiz bu ruhla, bu enerji ile bu yüzyılı kendi coğrafyamızda da birliğimizi sağlayarak Kürdistan ve Kürdistan’da yaşayan halkların yüz yılı yapabiliriz.

Üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz

Hozan Kawa: Bugün 60’a  aşkın sanatçının katılımıyla ‘Rojava devrimi insanlığın devrimidir’ şiarıyla bir konser düzenliyoruz. Burada bir kez daha Rojava halkı ve Rojava’da direnen savaşçılarımızın yalnız olmadıklarını bilmelerini istiyoruz. Bütün Kürt halkı Rojava’da verilen insanlık mücadelesinin arkasında. Kimse Kürt halkının iradesini kıramayacak. Ateşin ve özgürlüğün çocukları insanlık onurunu korumaya devam edecek. Yükümüzün ağır olduğunun farkındayız. Ama biz şehitlerimize, şehit ailelerine söz verdik. Onların bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağız. Önderliğimize ve partimize bağlı olacağız. Üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” dedi.

Katılan sanatçılar

Geceye katılan sanatçıların isimleri ise şu şekilde:

Ali Ikizer, Ali Geçimli, Koma Hezex, Aryah, Almaz, Amele, Amed, Baran Heso, Binefş, Beha Şêxo, Bêrîvan, Bulent Turan, Bulent Ero, Bengî Agirî, Cewad Merwanî, Comerd, Deniz Deman, Diyar Dêrsim, Dîno, Deza Amed, Ferhat Tunç, Farqîn Azad, Farûq, Gulistan, Hozan Zozan, Hekim Sefkan, Jiyan Omer, Kawa, Kawa Urmiye, Loqman, Memo Gul, Memo Yapıştıran, Memo Drams, Mazlum Rewşen, Merdan, Maruf, Nûarîn, Narînxan, Peywan Arjîn, Xanemîr, Xelîl Xemgîn, Xemdar, Seyidxan, Sosin, Salah Resûl, Seyda Perinçek, Sîmar, Serdar Azad, Şemdîn, Şeyda Qewamî, Şengul, Mahmûd Omeri, Welat, Zozan Zûdem, Zinar Sozdar, Zarîfe, Zahir, Ronî Erez, Yasîn Poyraz, Şêro Betê, Şerîf Omerî, Şehzad, Tîtalê Feyzo,  Mihemed Şiwanî, Zuhêr Cemîl, Fehîm Seîd, Ela Selehyan.

EN SON EKLENENLER