Zahra Mohammadî idam tehdidi altında

İran rejimi Kürt edebiyatı üzerine çalışmalar yürüten aktivist Zahra Mohammadi’yi “ülke güvenliğini zora sokmak” iddiasıyla tutukladı. İşkence ile ifade vermeye zorlanan Mohammadî idam edilmekle tehdit ediliyor.

Sine doğumlu aktivist ve edebiyatçı Zahra Mohammadî (29), Kürt dili üzerine araştırma yapıp ve eğitim verdiği için “Ulusal güvenliği tehlikeye sokmak” iddiasıyla 23 Mayıs’ta iki arkadaşı ile birlikte tutuklanmıştı.

72 gün hücrede tutuldu

 Sine Molla Devrim Mahkemesi tarafından avukatı olmadan ifadesi alınan Mohammadî cezaevine gönderildi. Ailesi ve avukatlarının 700 bin İran Riyalı ödemesine rağmen serbest bırakılmadı, 72 gün hücrede tutuldu.

İnsan Hakları Merkezi’ne (CHRI) başvuran kardeşi Kanî Mohammadî, işkence ile ifade vermeye zorlanan kız kardeşinin hukuksuz bir şekilde idam cezası ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

Uluslararası Af Örgütü de, Mohammadî için 13 Kasım’da “acil eylem” çağrısı yaptı.

7 yılda 85 kadın idam edildi

 İran’da son 7 yılda 76’sı Kürt olmak üzere toplamda 85 kadın idam edildi. İdam edilen kadınlara yöneltilen suçlamaların çoğunluğunu ise ‘tecavüze ve erkek saldırılarına direnmek’ oluşturuyor.

İran rejimi, Sine Merkez Cezaevi’nde tutulan Şerare Elyasî’yi , kardeşini öldürmeye çalışanlardan birini öldürmek suçundan 14 Kasım günü idam etmişti.

TAHRAN

EN SON EKLENENLER