DTK Eşbaşkanı Öztürk: Yüzyıl daha kaybedemeyiz

Şartların ulusal birliğin sağlanmasını dayattığını vurgulayan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, birliğinin sağlanmaması halinde Kürtler bir yüzyıl daha kaybedeceğini söyledi.

Berdan Öztürk, Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu. Kürt sorununun artık uluslararası bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Öztürk, şunları söyledi: ”Sayın Öcalan ‘biz bu sorunu çözmezsek uluslararası bir sorun haline gelecek’ dedi. Bir sorunu iki aktörle çözmek çok daha rahattır. Bir sorunu uluslararası bir sorun haline geldiği vakit aktörler çoğalır. Ya sorun derinleşir ya da çok farklı bir şekilde çözüme de gidebilir. Kendi çözümümüzü kendimiz üretelim, sorun bizimse bunun çözümünü biz bulalım. Dışarıdan birileri gelip buna müdahil olmasın. Dolmabahçe Mutabakatı yerine getirilmiş olsaydı Türkiye’de Ortadoğu’da öncü bir rol oynayabilirdi ve dünya devletleri arasında gerçekten söz sahibi olurdu. Ancak, mutabakat reddedildi. Kürdün dilinin ret edildiği bir noktaya gelindi. Peki ne oldu? Sayın Öcalan’ın öngördüğü gibi Kürt sorunu uluslararası bir sorun haline geldi. Artık Türkiye, bu sorun hakkında tek söz sahibi olmayacak. Şu anki iktidar, sorunu uluslararasılaştırdı. Muhataplar arttı.”

Şartlar birliği dayatıyor

Öztürk, 2007’de kurulan DTK’nin kuruluşundan bugüne değin ulusal birliğin sağlanması için çalışmalar yürüttüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti: ”Şartlar ve koşullar, bizlere ulusal birliği dayatıyor. Bunu açıkça söylemek gerekir. İsteyip istememiz değil, şartlar birliğin kurulması gerektiğini dayatıyor. Aksi takdirde bir yüzyıl daha kaybedeceksiniz, diyor. Şartlar bunu söylüyor. Kürtler, başka devletlere güvenerek mücadele etmiyor. Burada eksik olan tek bir şey var, o da ulusal birlik. Geçmişten bugüne kadar en büyük eksikliğimiz ulusal birliktir. Dört parçada da Kürtler, artık örgütlüdür. 100 yıl önceki Kürtler değildir. En büyük eksiklik, ulusal birliktir.”

Soykırıma karşı parçalı duruş olmaz

“Ulusal birlik sağlanmış olsaydı bugün Kerkük’ün, tarihi Federe Kürdistan referandum süreci ve Rojava’daki durum Kürtler açısından çok daha farklı olurdu” diyen Öztürk, konuşmasına şöyle devam etti: ”Rojava’daki işgal devam ediyor. Güney Kürdistan’da işgal devam ediyor ama Rojava bittikten sonra Türkiye tüm gücünü Güney’i işgal etmek için kullanacak. Kürt varlığına saldırı olduğu zaman hep birlikte tutum almalıyız. Soykırımlara karşı parçalı duruş sergilediğimiz zaman hepimizin sonu demektir.”

Birlik bu pervasızlığı önler

 Halkın ulusal birlik konusundaki tutumunun net olduğunu vurgulayan Öztürk, ”Halkımızın talebini yerine getirmek zorundayız. Bu sorumluluk tarihi bir sorumluluktur. Saldırılara karşı ortak bir duruş sergileyebilirsek Kürtlerin başka hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Kürtler birlik olursa hiçbir güç, böyle pervasızca Kürtlerin varlığına saldıramaz” dedi.

EN SON EKLENENLER