Almanya’da koalisyon tartışması yeniden başladı

Başbakan Angela Merkel’in muhafazakar bloku CDU, sosyal demokratlarla yapılan koalisyon anlaşmasının yeniden müzakereye açık olmadığını belirterek, SPD’nin yeni yöneticilerinden hükümette kalıp kalmayacaklarına karar vermelerini istedi.

SPD üyeleri arasında hafta sonunda yapılan oylamada CDU/CSU-SPD koalisyonunu sert bir dille eleştiren Saskia Esken ile Norbert Walter-Borjans eş genel başkan seçilmişti.

Bu seçimin ardından, Mart 2018’den beri iktidarda olan hükümet koalisyonunun geleceği daha da kırılgan hale geldi. SPD’nin her iki yeni yöneticisi, büyük koalisyona karşı. Sosyal demokratların sol kanadında yer alan Saskia Esken ile Norbert Walter-Borjans, büyük koalisyonun sosyal adalete daha fazla vurgu yaparak yeniden müzakere edilmesini istiyor.

Hıristiyan Demokrat Birlik CDU’nun başkanı ve aynı zamanda Merkel’in yerine başbakanlık koltuğuna aday olan Annegret Kramp-Karrenbauer, SPD’nin iç seçimlerinin hükümet anlaşmasını yeniden düzenlemek için yeterli bir gerekçe olmadığını belirtti.

Kamu televizyonu ZDF’ye konuşan CDU Başkanı, “SPD’nin yeni yönetimi bu koalisyon içerisinde kalıp kalmayacağına karar vermeli” dedi.

Kramp-Karrenbauer, “Bir koalisyonumuz var ve bu koalisyonun bir koalisyon anlaşması var. Üzerinde çalıştığımız temel budur (…) Hükümet partileri için terapötik bir bakım kurumu değiliz” diye ekledi.

Başbakan Merkel’in sözcüsü de Başbakan’ın Sosyal Demokrat Parti’nin yeni yöneticileri ile konuşmaya ve çalışmaya hazır olduğunu belirtti ancak koalisyon anlaşmasının yeniden görüşülmesinin öngörülmediğini ifade etti.

EN SON EKLENENLER