Yemen’de pazaryerine saldırı: 17 sivil öldü

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamaya göre, Saada’da El Raqw pazaryerine yapılan saldırıda 17 kişi öldü, 12 kişi de yaralandı. Saada, Şii Husilerin denetiminde bulunuyor. Saldırının hava saldırısı olduğu belirtilirken, kim tarafından düzenlendiği netlik kazanmadı.

22 ve 27 Kasım tarihlerinde de aynı pazaryerine iki hava saldırısı düzenlenmiş, her birinde 10’a kişi hayatını kaybetmişti. Ölenler arasında Etiyopyalı göçmenler de vardı.

Saldırılar, Yemen’de çatışmaların göreceli olarak durduğu bir döneme denk geldi.

AYNI PAZARYERİNDE 89 ÖLÜ

BM’nin Yemen’deki insani işler koordinatörü Lise Grande yaptığı yazılı açıklamada bu saldırıların, çatışmanın taraflarının uluslararası hukuka saygı konusundaki taahhütlerine ilişkin soruş işaretlerine yol açtığını belirtti.

Bu tür tüm saldırıların ağır bir ihlal olduğunu belirten BM’ye göre Kasım ayı başından bu yana Saada’daki pazaryerine yönelik saldırılarda 89 sivil hayatını kaybetti.

2014’te Husiler öncülüğünde başlayan Şii isyanı daha sonra başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’nin Suudi Arabistan’a sürgüne gitmesiyle bölgesel bir savaş halini almıştı. Suudiler ve Körfez ülkelerinin de yer aldığı Arap Koalisyonunun müdahalesiyle büyük bir insanlık dramına dönüşen Yemen iç savaşında on binlerce sivil, asker ve silahlı militan yaşamını yitirdi. 30 milyon olarak tahmin edilen ülke nüfusunun 24 milyonu insani yardıma muhtaç iken, en az 3,3 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen’deki iç savaşı dünya üzerinde halen devam eden en büyük insani kriz olarak nitelendiriyor.

EN SON EKLENENLER