HDP Elif Kısa’nın durumunu TBMM’ye sundu

HDP Maraş’ta ağır zihinsel ve bedensel engelli iki yetişkin oğluyla birlikte yaşayan Elif Kısa’nın (64) gizli tanık beyanıyla tutuklanmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

Elbistan ilçesinde ikamet eden Elif Kısa, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, gizli bir tanığın aleyhine verdiği ifade nedeniyle eşi Ali Kısa ile birlikte tutuklanmıştı.

Elif Kısa’nın oğlu İsmail (44) ağır zihinsel ve bedensel engelli oğlu Ahmet (41) ise duyma ve konuşma engelli.

Bakıma muhtaç olan İsmail’in raporunun savcılığa sunulmasının ardından baba Ali Kısa üç gün sonra serbest bırakılmış ama Elif Kısa tutuklanarak Elbistan Cezaevi’ne gönderilmişti.

Kısa, eşi Ali Kısa ile birlikte bir dönem HDP ve DBP çalışmalarında yer almış ve Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde yürütülen bir operasyonda üç yıl önce yine eşiyle birlikte gözaltına alınmıştı.

Toplam 11 kişinin gözaltına alındığı bu operasyonda, oğulları İsmail’in engelli raporunun savcılığa sunulması üzerine Elif bir hafta sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakılmış, eşi Ali Kısa ise tutuklanmıştı.

Ali Kısa hakkındaki dosya 7 ay sonra iade edilerek soruşturma düştü. Ancak aynı soruşturma, üç yıl sonra Elif Kısa’nın tutuklanmasıyla sonuçlandı.

Elif Kısa’ya isnad edilen suçlama, “Örgüt üyesi olmak ve örgütün talimatları doğrultusunda hareket etmek”.

BBC Türkçe’ye konuşan Kısa’nın avukatı Özgür Çıkın, müvekkilinin PKK üyesi olmaktan hüküm giymiş, cezaevindeki bir kişiye mahkeme kararı ile vasi olduğunu anlattı.

Avukat Özgür Çıkın şöyle sürdürdü:

“Elif’in vasi olduğu hükümlü Suriyeli. Bu hükümlünün ailesi görüşe geldiğinde Elif ile tanışmışlar. Savaştan dolayı Türkiye’ye gidip gelmelerinin zor olduğunu söyleyerek Elif’den vasi olmasını rica etmişler, o da ailenin durumuna üzülüp vasi olmayı kabul etmiş. Mahkeme Elif’in vasilik talebini kabul etmiş.

Elif yıllardır bu hükümlünün haftalık, aylık görüşüne gidiyor ve harcaması için cezaevi idaresine hükümlü adına 100-200 lira para bırakıyor. Ama bütün bunları örgütün talimatıyla yapmış gibi bir durum yaratılmak isteniyor oysa vasi olmak da harçlık yatırmak da bu ülkenin yasaları içinde olan bir uygulama.”

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, konuyu Türkiye Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Dosyadaki gizlilik kararının gerekçesini soran Beştaş, Adalet Bakanlığı’nın onayıyla vasi olan Elif Kısa’nın, kimsesi olmayan bir hükümlüyü cezaevinde ziyaret etmesinin, temiz çamaşır ve cüzi miktarda harçlık göndermesinin suç olmadığını kaydetti.

Elif Kısa’nın çocuklarının annelerine ihtiyacı olduğunu da kaydeden Beştaş, “Elif Kısa’nın haksız tutukluluğu ile aynı zamanda aile bireyleri de cezalandırılmış olmuyor mu?” diye sordu.

“Elif Kısa ve ailesinin yaşadığı mağduriyetin giderilmesine yönelik çalışmalar yapılacak mıdır?” diye de soran Beştaş, ayrıca bakanlık gündeminde gizli tanık uygulamasının yarattığı sakıncalara dair bir çalışma yapılıp yapılmayacağını da soru önergesine ekledi.

Beştaş’ın soru önergesi Adalet Bakanlığı tarafından halen yanıtlanmadı.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Salı günü Kısa’nın durumunu Meclis gündemine taşıdı ve engelli iki oğlunun yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekti. (Kaynak: BBC)

EN SON EKLENENLER