Fransız emekçiler petrol rafinerilerini bloke edecek

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümeti tarafından dayatılan emeklilik reformuna karşı başlayan grevler yeni yılda da sürecek.

5 Aralık’ta başlayan ve demiryolu şirketi SNCF bünyesinde aralıksız olarak sürdürülen grevler, diğer sektörlerde de devam edecek.

BLOKAJDAN SONRA KARAR VERİLECEK

Liberal reform politikalarına karşı en başından bu yana aralıksız eylemde olan Genel İş Sendikaları Konfederasyonu (CGT), önümüzdeki hafta petrol rafinerilerinde blokaj eylemine çağırdı. CGT açıklamasında, 7-10 Ocak 2020 tarihleri arasında örgütlü olunan tüm rafinerilerde blokaj eyleminde olunacağının altı çizildi.

CGT’nin Total şirketindeki temsilcisi Thierry Dufresne tarafından yapılan açıklamada, rafinerilerdeki eylemlere ilişkin kararın diğer sendikalarla yapılan görüşmeler sonrasında alındığını belirtti. Dufresne, emeklilik reformuna karşı eylemlerde ciddi bir dönüm noktasının başlayacağının da altını çizdi.

Eylemler kapsamında dört gün boyunca rafinerilerin bloke edilmesi ve hiçbir petrol ürününün dışarı çıkmasına izin verilmemesi planlanıyor. 10 Ocak’a kadar hükümetten talepleri karşılayan bir açıklama gelmemesi halinde ise, üretimin tümüyle durdurulması aşamasına geçilebileceği öğrenildi.

50 KADAR İSTASYONDA SATIŞLAR DURDU

Fransa genelinde 3 bin 500 civarındaki petrol istasyonunun 50 kadarında yakıt satışı kesmen veya tamamen durma noktasına geldi. İçişleri Bakanı Christophe Castaner’e göre, henüz ülke genelini etkileyecek bir yakıt krizi söz konusu değil.

Emeklilik reformuna karşı özellikle demiryolu şirketi SNCF bünyesindeki on binlerce çalışan 5 Aralık’tan bu yana aralıksız grevde.

 

 

 

 

EN SON EKLENENLER