Libya krizi derinleşiyor: Arap Birliği toplanıyor

Arap Birliği yaptığı açıklamada Türk devletinin Libya’ya asker göndereceği yönündeki açıklamasından sonra Mısır’ın acil toplantıya çağırdığını belirtti. Toplantının bu Salı günü gerçekleşeceği bildirildi.

Libya, 2011’de Muammer Kaddafi’nin NATO tarafından kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunuyor. Mevcut durumda ülke ikiye bölünmüş durumda. Batı’daki Trablus merkezli hükümetin başında Müslüman Kardeşler’in giderek ağırlık kazandığı İslamcı gruplar yer alırken, doğusundaki Tobruk’ta general Halife Haftar öncülüğünde bir parlamento bulunuyor. Trablus’taki hükümeti Türk devleti ve Katar destekliyor. Tobruk yönetimini Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Rusya destekliyor.

Nisan ayı başından bu yana Trablus ve Tobruk merkezli hükümetler savaş halinde. Halife Haftar, güçleri Trablus’u ele geçirmeye çalışıyor. Türkiye ise buna karşı, Trablus’a BM silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek yoğun bir silah sevkiyatı yapıyor. Zırhlı araçlar ve insansız hava araçları bunlar arasında yer alıyor.

Türkiye son olarak Kasım ayı sonunda Trablus’daki İslamcı hükümetle iki anlaşma yaptı. Biri askeri işbirliğini arttırmayı, diğeri deniz sınırlarını belirlemeyi amaçlıyor.

BM LİBYA ELÇİSİNDEN TEPKİ

Birleşmiş Milletler Libya elçisi Hassan Salame de Ankara ile Trablus arasında imzalanan anlaşmalara tepki gösterdi.

Fransız Le Monde gazete gazetesine bir mülakat veren Salame, her iki anlaşmanın çatışmayı Libya’nın uzak alanlarına taşıdığını belirtti. Deniz anlaşması özellikle Yunanistan ve Türkiye arasında gerilimin tırmanmasına yol açtı. Kıbrıs ve Mısır da bu anlaşmaya sert tepki gösteriyor. Bu nedenle son haftalarda Yunanistan ile Halife Haftar güçleri arasında görüşmeler sıklaştı.

BM elçisi, “çatışmanın uluslararasılaştırılması”, “başta deniz olmak üzere daha geniş bir alana yayılması” ve “askeri olarak tırmanması” nedeniyle tepkisini ifade ederken, “Libyalı olmayan bir havacılığın çok yoğun faaliyetleri ve inişleri görüldü. Aralarında Rusların da olduğu bir çok ulustan paralı askerler gördük” dedi.

Rusya’nın paralı askerlerinin Haftar güçlerine destek için gönderildikleri belirtiliyor. Türk güçleri de, son günlerde Suriye’de kullandığı DAİŞ ve El Nusra karması yüzlerce çete mensubunu Libya’ya taşıdı.

TÜRK DEVLETİ EN AZ 500 ÇETE MENSUBUNU GÖNDERDİ

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk devletinin Libya’ya en az 500 “Suriyeli savaşçı” gönderdiğini belirtti. Sosyal ağlarda yayınlanan bir videoda, bu çete gruplarının Libya’nın doğusundaki Halife Haftar’a karşı Libya’ya gittiklerini söyledikleri görülüyor. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk devletinin Libya’ya göndermek için kurduğu eğitim kamplarında 900 ile 1000 arasında kişi bulunuyor. Bu amaçla Türk devletine bağlı çete gruplarının, işgal altındaki Efrîn’de açtığı merkezlerle Libya’ya gitmek isteyen kişileri kayıt altına aldıkları ifade ediliyor. Türk devletinin üç veya altı aylık sözleşmeler çerçevesinde 2 bin ile 2 bin 500 dolar arasında değişen ücretler önerdiği kaydediliyor.

Geçen Hafta Halife Hafta güçöleri, Suriyeli 11 çete mensubunun Sirte yakınlarında öldüğünü açıklamıştı. a

EN SON EKLENENLER