Libya’dan tepki: Türkiye’nin davet edilmesi ‘vatana ihanet’

AKP’nin denetimindeki Türk parlamentosu, Perşembe günü Libya’ya asker göndermeye yeşil ışık yaktı. Türk devleti Kasım ayı sonunda da Trablus merkezli İslamcı hükümetle biri askeri, biri deniz sınırlarını belirlemeye yönelik iki anlaşma imzalamıştı.

2011’de NATO’nun kanlı müdahalesiyle Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunan Libya’da bugün iki yönetim var. Biri Trablus merkezli, Müslüman Kardeşler’in giderek ağırlık kazandığı “Ulusal Birlik Hükümeti”, diğer de Tobruk merkezli Libya Parlamentosu olarak dikkat çekiyor.

Doğu merkezli parlamentonun başkan yardımcısı Ehmayid Huma, AFP’ye yaptığı açıklamada, “El Saraj (Trablus hükümetinin başkanı) ve onunla birlikte olanlar, Libya’ya dış müdahale istediler. Bu vatana ihanet olarak nitelendirdiğimiz bir taleptir” dedi.

Huma, parlamentonun Türk devletinin “içişlerine açık müdahalesinin etkilerini incelemek amacıyla” doğudaki Bingazi’de Cumartesi günü toplanacağını açıkladı. Huma, “Erdoğan’ın kendi ülkesinin parlamentosunu da dahil ettiği ihtiyatsız girişiminin bölgede ağır etkileri olacak” diye ekledi.

Asharq Al-Awsat’ın haberine göre ise mareşal Halife Haftar’a bağlı Libya Ulusal “Anavatanı korumak için savaşmanın halkın görevi” diyerek Türk devletine karşı seferberliğe çağırdı. Haftar güçleri Nisan 2019’dan beri Trablus’u ele geçirmek için operasyon halinde.

Bu arada Halife Haftar güçleri, Libya’nın batısındaki Ayn Zara kentinde bir Türk uçağını düşürdüklerini bildirdi.

Katar ve Türkiye, Trablus’taki hükümeti desteklerken, Türkiye BM ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek, zırhlı araçlar, insansız hava araçları ve silahlar gönderiyor. Son haftalarda, Türk devletinin Suriye’de kullandığı çete üyelerinden yüzlercesi de Libya’ya uçaklarla gönderildi. Haftar ise Rusya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa’nın desteğini alıyor.

Türk devletinin Libya’daki yayılması amaçları, Libya ile sınırı olan ülkeleri de alarma geçirdi. Cezayir ve Tunus orduları, Libya sınırı boyunca askeri birlikler konuşlandırdı.

EN SON EKLENENLER