Fransa Sahel’deki askeri güçlere takviye gönderiyor

Ülkenin güneybatısındaki Pau şehrinde G5 Sahel adı verilen Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer ve Çad ülkelerinin liderleriyle bir araya gelen Emmanuel Macron, Fransa’nın Barkhane Operasyonu’na yapacağı askeri katkının arttırılacağını duyurdu. Macron, 4 bin 500 olan Batı Afrika’daki askeri birliklere ek olarak en az 220 askerin daha gönderileceğini söyledi.

ABD’NİN GÜÇ AZALTMASI SONRASI ALINAN KARAR

Zirve sonrasında açıklama yapan Macron, Sahel Çölü’nün önemli bir kısmını kapsayan beş ülkenin bölgedeki radikal İslamcı çete örgütlerine karşı mücadelenin süreceğini vurguladı. Dün Genelkurmay Başkanı Mark Milley aracılığıyla ABD’nin bölgedeki güçlerinin Pasifik’e kaydırılacağı yönündeki açıklamasına da işaret eden Macron, ABD’nin bölgedeki çetelerle mücadeledeki katkısının ‘devasa’ olduğunun altını çizdi.

Macron, ABD Başkanı Donald Trump’ı radikal İslamcı terörizme karşı mücadelenin ‘önemi konusunda ikna etmeyi umduğunu’ da söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı, 2013 yılından bu yana angaje oldukları Sahel’deki 4 bin 500 civarındaki askeri güce, en az 220 askerin takviye olarak gönderileceği bilgisini paylaştı.

2013’TEN BERİ BÖLGEDE BİNLERCE ASKER BULUNDURUYOR

Fransa’nın 2013 başında Mali’de El Kaide bağlantılı güçlerin ülkenin kuzeyini ele geçirmesiyle gönderdiği askeri güçler, sonraki yıllarda Boko Haram ile DAİŞ bağlantılı grupların saldırılarının arttığı diğer ülkelere de ‘destek’ amacıyla bölgede bulunuyor. Aradan geçen sürede en az 41 Fransız askeri hayatını kaybederken, sadece Aralık ayı başında Mali’de iki askeri helikopterin havada çarpışması sonucu 13 asker ölmüştü.

Dün Pau şehrinde yapılan zirvede ayrıca G5 Sahel adlı koalisyon kapsamında görevlendirilen askeri birliklerin ortak koordinasyona kavuşturulmasında da uzlaşıldı.

EN SON EKLENENLER