İran’daki gösterilerde onlarca gözaltı

Adli erkin sorumlusu Gulamhüseyin Esmaili, Tahran’da düzenlediği basın toplantısında 30 dolayında kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Esmaili, başka detay vermedi. Gerçek rakamın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. 

8 Ocak’ta İran’ın Irak’taki Amerikan üslerine yönelik füze saldırısında bulunduğu sırada, Tahran’dan kalkış yapan Boeing tipi Ukrayna yolcu uçağı düşmüştü. İran ordusu, uçağı “hata” sonucu düşürdüklerini itiraf etti. İranlı yetkililer daha önce olayda sorumlulukları olmadığını iddia ediyordu. Ancak Kanada ve İngiltere, uçağın İran füzesiyle düşürüldüğünü duyurduktan sonra, İran rejimi uçağı kendilerinin düşürdüğünü kabul etmişti. Kazada ölen 176 kişinin çoğu İran ve Kanada vatandaşlarından oluşuyordu. İran ordusunun itirafından sonra İran’ın bir çok kentinde protesto gösterileri başladı. Eylemciler, yetkilileri olayın üstünü örtmeye çalışmakla suçluyor. Muhalif kaynaklara göre gösteriler 17 eyalete yayıldı.

Savunma pozisyonuna geçen yetkililer ise sorumluluklarını gizlemeye çalışmadıklarını savunarak, dramdan sorumlu olanların cezalandırılacağı sözünü verdi.

İsmaili, uçak soruşturmasına ilişkin de ilk gözaltıların gerçekleştiğini söyledi ancak bu konuda da detay vermedi. Kimlerin gözaltına alındığı ve sayılarının ne olduğu bilinmiyor.

EN SON EKLENENLER