Talibanlar’dan ABD’ye ateşkes önerisi

AFP’ye konuşan Talibanların Pakistan’da üslü bir kaynağı, “Talibanlar 7 ila 10 günlük geçici bir ateşkese hazırdır. ABD ve Afgan hükümeti ile bir ateşkes olacak” dedi.

Pakistan’daki başka bir Taliban kaynağı önerinin tamamlandığını ve Amerikalılara iletildiğini belirterek, “Bir anlaşmanın yolunu açacak” dedi.

Associated Press (AP) ajansına göre, Talibanların mesajı Çarşamba akşamı ABD’nin Afganistan elçisi Zalmay Khalilzad’a iletildi.

Taliban hareketi Aralık ayı sonunda yaptığı bir açıklamada ABD ile ateşkes projelerinin olmadığını bildirmişti. Taliban hareketi, “Afganistan İslam Emirliği’nin (AİM) ateşkes projesi yok” demişti. Aynı açıklamada “Amerikalılar şiddetin azaltılmasını istediler” denilirken, bu talebin değerlendirilmekte olduğu ifade edilmişti.

ABD ile Talibanlar arasındaki görüşmeler bir yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Amerikan güçlerinin Afganistan’dan çekilmesi karşılığında, şiddetin azaltılması ve güvenlik garantileri verilmesi üzerine anlaşma sağlanmaya çalışılıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Kasım ayı sonundaki bir açıklamasında Talibanlarla, görüşmelerin yeniden başladığını duyurmuştu. Aralık ayı başında, Kabil’in kuzeyindeki Bagram Amerikan askeri üssü yakınında bir hastaneye yönelik saldırıdan sonra görüşmeler yeniden askıya alındı.

Afganistan’da ABD müdahalesinin başladığı 2011’den bu yana 2.400’ü aşkın Amerikan askerinin öldüğü belirtiliyor.

Talibanların ateşkes önerisinin müzakerelerin yeniden başlamasına vesile olup olmayacağı netleşmedi. Khalilzad, olası bir barış anlaşmasının, savaş sonrası bir yol haritasını içerecek Afgan taraflar arasında bir müzakerenin başlamasını da kapsayacağını belirtti. Bu yol haritası, kalıcı bir ateşkes, kadın ve azınlık hakları, binlerce Taliban üyesi ve Kabil hükümetine bağlı savaş ağalarının emri altındaki milislerin geleceğini de ele alacak. Talibanlar şimdiye kadar, Amerikalıların piyonu olarak değerlendirdikleri Afgan hükümeti ile doğrudan görüşmeleri reddetti.
 

EN SON EKLENENLER