Fridays for Future: İklim krizi hepimizi yakar!

Gelecek için Cumalar (Fridays for Future) öncülüğünde bir araya gelen yaşam savunucuları, iklim krizinin neden olduğu doğa ve çevre katliamlarını aylardır yangınların sürdüğü Avustralya’nın İstanbul Konsolosluğu önünde protesto etti. İngilizce ve Türkçe “Bu ateş hepimizi yakar”, “1 milyar hayvan fosil yakıt açgözlülüğüne kurban edildi”, “Gezegen B yok” yazılı dövizlerin taşıdığı eylemde, Gelecek için Cumalar adına açıklamayı Melisa Akkuş okudu.

AKKUŞ: SORUMLULAR HAYVANLARIN ÇIĞLIĞINI DUYMADI

Dünya genelinde 2018 yılından bu yana devam eden orman yangınlara dikkat çeken Akkuş, bu yangınların sebebinin iklim krizi olduğunu vurguladı. En son Avustralya yaşanan yangın felaketinin insan yaşamını vurulan en büyük darbelerden birisi olduğuna işaret eden Akkuş, bu katliamın sorumlularının yanan hayvanların çığlıklarını duymadıklarını söyledi.

‘BU HEPİMİZİN KRİZİ’

Akkuş kanguruların sığınaklarının kül olduğunu, kocaman bir yaşamın yandığını vurguladı. “Katliamın sorumluları hâlâ inkara devam ediyorlar” diyen Akkuş, Avustralya yangınlarında meydana gelen yıkım ile ilgili şu verileri paylaştı:
“Avustralya yangın felaketinde Eylül 2019’dan beri devam eden yangın sonucunda 600 milyon olarak açıklansa da 1 milyarı aşkın hayvanın hayatını kaybettiği, çok sayıda hayvanın ise neslini tüketen bu doğal afet, 25 insanın hayatını kaybetmesine yol açmış durumda.
Bu felaket sadece bir kıtanın sorunu değil, dünyanın sorunu haline geldi. NASA’nın Avustralya yangını için yaptığı açıklamada, ‘Dumanların, dünyanın etrafında en az bir tam çember oluşturması bekleniyor’ denildi. Bu hepimizin krizi ve hepimizi boğuyor. Yapılması gereken seferberlik Eylül ayından beri yapılmadı ve canlıların ölmesine sebep oldu.”

‘YAKITLAR BİZİ ÖLDÜRECEK’

Devletlerin yanlış iklim politikaları sürdürdüğünü dile getiren Akkuş, şöyle konuştu: “Avustralya’nın kuzeyinde yer alan Queensland eyaletinde Hindistanlı şirket Adani Group tarafından işletilen kömür madeni alanından kömürün taşınması için yapılan demiryolu hattına sinyal teknolojisi sağlayacak Siemens, geçtiğimiz yıl bir anlaşma imzaladı. Geçtiğimiz Cumartesi günü iklim aktivisti Greta Thunberg, Siemens’e projedeki rolünü gözden geçirmesi çağrısında bulundu. Proje hayata geçerse, 4.6 milyar ton karbon salımına sebep olacak. Ne kadar çok fosil yakıtların bizi öldüreceğini söylesek de kötü bir şekilde daha ağırı yapılmak isteniyor.”
Akkuş, iklim krizine karşı köklü değişiklikler olmazsa geri dönülemez bir noktaya gelineceğine işaret etti. 

EN SON EKLENENLER