Uluslararası Toplum Corona Virüsü için tetikte

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan şehrinde çıktığı anlaşılan ve şimdiye kadar en az 17 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan Corona Virüsü’nün diğer ülkelere de yayılması önlenmeye çalışılıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından akşam saatlerinde yapılan toplantıda uluslararası acil durum ilan edilmesi kararı bugüne ertelenirken, Çin’in aldığı önlemlerin virüsün yayılması riskini ‘azaltacağı’ savunuldu.

ACİL DURUM KARARI BUGÜN VERİLECEK

Çin yönetimi virüsün çıktığı yer olan 11 milyon nüfuslu Wuhan şehrinden tren ve uçak seferlerinin bugün yerel saatle 10.00 itibariyle durdurulmasına karar vermişti. Bu kararla birlikte Cenevre’de yapılan WHO toplantısı saatler sürdü ve şimdilik acil durum ilan edilmesi için ‘erken’ olduğu duyuruldu.

Toplantı sonrasında açıklama yapan WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin’in aldığı önlemlerin oldukça önemli olduğunun altını çizdi. Ghebreyesus, alınan önlemlerle virüsün hem Çin içinde hem de uluslararası düzeyde yayılmasının sınırlandırılacağını vurguladı.

ÇİN YENİ YILI ÖNCESİNDE ENDİŞELER ARTIYOR

Corona Virüsü’nün yayılmasına yönelik endişeleri arttıran etkenlerden biri ise, Çin Yeni Yılı’nın bu yıl 25 Ocak’a denk gelmesi. Virüsün yayılmasının sınırlandırılmaya çalışıldığı bir dönemde yeni yıl vesilesiyle yüz milyonlarca Çinlinin doğdukları şehirlere veya yurtdışına seyahat etmeleri kaçınılmaz. Bu ise virüsün yayılması riskini daha da arttıracak.

Virüsün yayılmasını engellemek için alınan tren ve uçak seyahatlerini yasaklama kararına ek olarak Wuhan kenti içindeki metro, otobüs ve feribot seferleri de durdurulmuştu.

Uluslararası alandaki endişeleri arttıran bir diğer neden ise, 2002-2003 yılları arasında 700’den fazla kişinin yaşamını yitirmesine yol açan şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS). O dönemde Çinli yetkililerin uluslararası kamuoyunu zamanında bilgilendirmediği iddia edilmişti.

 

 

 

EN SON EKLENENLER