Bağdat’ta yüz binler yürüyüşe geçti

ABD’nin 3 Ocak’ta Bağdat’ta İranlı Kudus gücü Komutanı General Kasım Süleymani ile Haşdi Şabi ikinci komutanı Ebu Mehdi Mühendis’i öldürülmesinin ardından, Irak Parlamentosu tarafından ülkedeki yabancı güçlerin çıkarılması için alınan kararın uygulanması için Şii Lider Mukeda El Sadr, gösteri çağrısı yapmıştı. Sadr’ın çağrısı üzerine Bağdat’ta sabah saatlerinden itibaren toplanan yüz binlerce kişi, yürüyüşe başladı.

SADR’IN MESAJI OKUNDU

Yürüyüşe geçen yüz binlere hitaben yazılmış olan, Şii Lider Mukteda El Sadr’ın mesajı, askeri danışmanı Kadım İsavi tarafından okundu.
Sadr, mesajında, “Tüm yabancı güçler ülke topraklarından çekilmeli. En son yabancı asker ülkeden çıkana kadar direnişi geçici olarak durduruyoruz” denildi.
Mesajında Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin yapısına da değinen Sadr, şöyle dedi:
“Haşdi Şabi Savunma ve İçişleri Bakanlıkları ile birleştirilsin. Bu yapılmazsa güvenlik mekanizmasının parçası olan Haşdi Şabi, Silahlı Kuvvetler Komutanı’nın (Başbakan) tüm kararlarına uymak zorundadır.”

YABANCI GÜÇLERE: KARIŞMAYIN!

Yabancı ülkelerin siyasi ve ekonomik alanda Irak’ın iç işlerine karışmamasının istendiği mesajda, Irak hükümetine komşu ülkelerle egemenliğe saygı duyma anlaşması imzalaması çağrısında da bulunuldu.
Mesajda ayrıca, hükümetten Irak’ta bulunan yabancı temsilciliklerini koruması ve buralara saldıranları cezalandırması istendi.
Sadr, bunların uygulanması için Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ya da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın da devreye girmesinde sakınca görülmeyeceğini ifade etti.
Sadr’ın bu gün başlayan yürüyüşe çağrısına Sistani Karşı çıkmıştı, İran yanlısı gruplar destek vermişti

XEZALİ DESTEK VERMİŞ, SİSTANİ KARŞI ÇIKMIŞTI

Sadr’ın yürüyüş çağrısına, İran’a yakınlığı ile bilinen Haşdi Şabi bünyesinde faaliyet yürüten ve ABD’nin Ocak ayı başında “Yabancı Terör Örgütleri” listesine aldığı Asaib Ehlil Hak grubunun lideri Kays Kazali destek vermişti.
Kazali, Sadr’ın çağrısına ilişkin, Iraklılara işgali reddetme çağrısında bulunarak, şöyle demişti: “Ülkemiz bir işgal aşaması yaşamaktadır. O yüzden bu sözlerim farklı dinlerden, mezheplerden ve ırklardan olan halkın tüm evlatlarınadır. Hristiyanlar, Müslümanlar, Sabiler, Şiiler, Araplar, Kürtler, Türkmenler, erkeğiyle, kadınıyla, yaşlısıyla, genciyle, hepsine mesajım; Cuma günü tüm dünyaya şu mesajı verin: Irak halkı, vatana karşı düşmanlığı ve işgali reddetmektedir.”
Iraklı Şii liderler tarafından yapılan bu çelişkili açıklamalar, birçok çevre tarafından Şii dini liderler arasında ciddi bir çatlağın olduğu şeklinde yorumlandı. Ancak Sadr’ın bugün başlayan gösterilere gönderdiği mesajda, “tüm yabancı güçler ülkeden çıkana kadar direnişi şimdilik durduruyoruz” demesi, her iki liderin danışıklı bir şekilde hareket ettiği şeklinde değerlendiriliyor. 

 

EN SON EKLENENLER