Avrupa Parlamentosu’nda 16’ncı Kürt Konferansı düzenleniyor

Her yıl düzenlenen ‘Uluslararası Avrupa Birliği, Türkiye, Ortadoğu ve Kürtler’ konulu konferansın 16’ncısı 5-6 Şubat 2020 tarihleri arasında AP’de organize ediliyor.

Avrupa Birliği-Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) Başkanı Prof. Dr. Kariane Westrheim’in paylaştığı programa göre, konferansa AP’de grubu bulunan Sol ve Yeşiller Kuzey Solu (GUE/NGL), Yeşiller / Avrupa Özgür İttifakı (Greens/EFA) ile en büyük ikinci grup olan Sosyalist ve Demokratlar Grubu (S&D) destek veriyor.

NOBEL ÖDÜLLÜ BİRÇOK İSİM İLE CHOMSKY’NİN HİMAYESİNDE YAPILIYOR

Bu yıl da konferansa dünyaca tanınmış birçok isim önceki konferansta olduğu gibi hamilik yapıyor. Bu isimler arasında Nobel Barış Ödülü sahiplerinden Güney Afrikalı din insanı Desmond Tutu ile İranlı insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, Avrupa Konseyi (AK) barış büyükelçisi ve Bianca Jagger İnsan Hakları Vakfı Başkanı Bianca Jagger; tanınmış dilbilimci ve filozof Prof. Noam Choamsky ile Sakharov Ödülü sahibi eski HDP Milletvekili Leyla Zana da bulunuyor.

5 Şubat Çarşamba günü saat 14.30 ile 15.30 arasında açılış konuşmasında ise EUTCC Başkanı Prof. Dr. Kariane Westrheim’in yanı sıra çok sayıda AP milletvekili söz alacak. Açılış konuşmasında söz alacak parlamenterler şöyle:

Nikolaj Villumson, Danimarka’dan European United Left/Nordic Green Left (GUE/NGL) üyesi,

Andreas Schieder, Avusturya’dan Sosyalist ve Demokratlar Grubu (S&D) üyesi,

François Alfonsi, Fransa’dan Yeşiller / Avrupa Özgür İttifakı (Greens/EFA), üyesi,

Dimitrios Papadimoulis, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkan Yardımcısı, Yunanistan.

Açılış konuşmalarının ardından Altiero Spinelli Building (ASP) binasındaki ‘Room ASP 1G2’ numaralı salonda “Türkiye’de baskı ve direniş” konulu ilk panel düzenlenecek. EUTCC üyesi ve Wageningen Üniversitesi öğretim üyesi Joost Jongreden’in yöneteceği ve 15.30-17.00 arasındaki panele, Fransa’dan AP üyesi Yeşiller / Avrupa Özgür İttifakı (Greens/EFA), Benoit Biteau katılıyor. Panelde söz alacak olan CHP, HDP ve Saadet Partisi milletvekilleri farklı konularda sunumlar yapacaklar.

Milletvekilleri ve yapacakları sunumların başlıkları şöyle:

-CHP temsilcisi davet edilmiş: Türkiye’de iktidarın/gücün merkezi ve muhalefet,

-Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam: Birlik ve bölünme arasında muhalefet,

HDP Milletvekili Gülistan Koçyiğit: Türkiye 2023: Diktatörlük demokrasiye karşı.

İKİNCİ PANELDE KONU MÜLTECİ KRİZİ VE KÜRTLER

5 Şubat’ta saat 17.00-18.30 arasında Room ASP 1G2, Altiero Spinelli Building (ASP)’de düzenlenecek Türkiye-AB ilişkileri, mülteci krizi ve Kürtler konulu panelin moderatörlüğünü ise Prof. Cengiz Aktar yapacak.

Panele katılacak isimler ve sunum başlıkları şöyle:

– Tineke Strik, Yeşiller / Avrupa Özgür İttifakı (Greens/EFA), Hollandalı: AP Milletvekili Mülteci Krizi ve Avrupa’nın Yanıtı

-Udo Bullmann, Almanya’dan Sosyalist ve Demokratlar Grubu (S&D) AP Milletvekili: Katılım müzakereleri (hiç) bitmeyen hikaye?

-Avukat Jan Fermon: Kürt Sorunu ve Avrupa: Kriminalleştirme barışın inşasında sorumluluğa karşı

-Asrın Hukuk Bürosu Avukatlarından Newroz Uysal: Kilit nokta İmralı: Barış için güç.

6 ŞUBAT PROGRAMINDAKİ PANELLER

Saat 09.30-11.00 arasında S&D Grubu üyesi parlamenter Evin İncir moderatörlüğünde “Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye işgali sürecinde Ortadoğu” konulu panel.

Katılımcılar:

Leila Chaibi, Fransa’dan GUE/NGL Grubu üyesi Parlamenter: Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye/Rojava İşgali

Dr. Gamal Soltan, Mısır El Ahram Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden: Osmanlı İmparatorluğu yolunda: Türkiye’nin büyük güç olma çabası

Soren Sondergard, Danimarkalı eski parlamenter: Kürtler: Gordion düğümü veya kilit merkez

Kirmanc Gundi, ABD Tennessee State Univeristesi eğitim görevlisi: Türkiye’nin Kürtlere ve Türk olmayan diğer halklara yönelik anayasal soykırımı,

-Ferda Çetin, Brüksel’den gazeteci: DAİŞ sonrası: Etnik ve mezhepsel etkilerle çatışmanın hatları.

Saat 11.00-12.00 arasında ise İspanyalı AP parlamenteri Maria Eugenia Rodriguez Palop moderatörlüğünde “Türkiye’nin Rojava işgali ve kadınlar ve cins eşitliğine etkileri” konulu panel. Bu panelde Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Yönetimi’nden üç isimle mülakatlar yapılacak.

Katılımcılar: Seham Kerio, Parwin Yousef ve Jihan Khudro.

Saat 12.00 ile 13.00 arasında yine aynı salonda “Avrupa ve Ortadoğu: Çıkarlar demokrasiye karşı” konulu panel. Moderatörlüğünü Almanya’dan eski Milletvekili Jürgen Klute’nin yapacağı panelin katılımcıları şunlar:

-Brando Benifei, İtalya’dan Sosyalist ve Demokratlar Grubu (S&D) üyesi AP Parlamenteri: Ortadoğu Karmaşası’nda Avrupa perspektifleri

-Thomas Schmidinger, Viyana Üniversitesi Siyaset Bilimcisi: Avrupa ve Kürt mücadelesi

Dersim Dağdeviren, KURD-AKAD ve EUTCC üyesi: Kürt perspektifinden demokrasi ekoloji ve cins eşitliği bağlamında dönüşüm süreci.

Saat 15.00-16.15 arasında Hollandalı gazeteci Wladimir van Wilgenburg moderatörlüğünde “Alternatifler var” başlıklı panel. “Room ASP 1E2” numaralı salonda düzenlenecek panele şu isimler katılıyor:

– Nazan Üstündağ, Almanya’dan Sosyolog: Savaş döneminde demokrasi- Ortadoğu’da bir toplum kendisini nasıl organize eder ve perspektifler açar?

Aviva Stein, Hollanda New World Summit üyesi: Kürt kadınlarının yükselişi ve kadın cinayetlerine karşı mücadeleleri,

Amed Dicle, gazeteci: Demokrasiyi yeniden düşünmek-2023 için Kürt perspektifleri,

-Juan Carlos Guerra Moldonado, Ekvator’dan tarihçi: Global sorunlara lokal çözümler- Uluslararası dayanışmayı yaşamak.

Saat 16.15-17.00 arasında ise EUTCC yönetim üyeleri tarafında konferansın sonuç bildirgesi tartışılarak, açıklanacak.

Konferansın programı boyunca katılımcı ve dinleyiciler için Kürtçe, Türkçe, Fransızca, İngilizce, Almanca, İspanyolca, Portekizce ve Yunanca çeviriler yapılacak.

EUTCC’nin programında yer alan bilgilere göre, konferans için gerekli olan ek bilgiler için [email protected] adresine yazılması da mümkün.

 

 

 

EN SON EKLENENLER