Koronavirüs vakalarının sayısı Sras’ı geçti

Çin’de resmi verilere göre Aralık ayında başlayan koronavirüs vakaları 5 bin 974’e çıktı. Hayatını kaybedenlerin sayısı ise en az 132 olarak kaydedildi.

2002-2003 yıllarında solunum yolları sendromu Sras salgınında 5 bin 327 vaka tespit edilmiş, 349 kişi hayatını kaybetmişti. Küresel ölçekte ise Sras virüsü 8 bin 96 kişiye bulamış, 774 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Çin’in merkezindeki Wuhan’da ortaya çıkan yeni virüsü insandan insana bulaşırken, ağır solunum sorunlarına neden oluyor. Bu virüse 2019-nCoV adı verildi. Sras ile aynı koronavirüs ailesine ait. Genetik anlamda yüzde 80 benzerlik gösteriyor. Ancak 2019-nCoV virüsü daha az güçlü, daha bulaşıcı olarak değerlendiriliyor.

Çinli solunum yolu hastalıkları uzmanı Zhong Nanshan, salgının bir hafta veya 10 gün içinde zirve yaptıktan sonra gerileyebileceğini belirtti.

Amerikan ulusal sağlık enstitüleri NIH araştırmacıları da yeni virüse karşı bir aşı geliştirmeye başladı. Aşının bir kaç ayı alabileceği bildirildi. Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü Anthony Fauci, “En kötü senaryoları öngörüyoruz” diyerek, büyük ölçekte bir salgına işaret etti.

Avustralya’daki Melbourn Doherty Enstitüsü bilim insanları laboratuvarda koronavirüse karşılık vermeyi başardıklarını açıkladı. Bilim insanları, bunu salgınla mücadelede hayati önemde bir ilk adım olarak değerlendirdi.

EN SON EKLENENLER