HDP: Mızraklı’ya ceza vererek kayyumu meşrulaştıramazsınız

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), bugün yaptığı yazılı açıklamada, “Selçuk Mızraklı’ya ceza vererek kayyumlarınızı meşrulaştıramazsınız” dedi.
Açıklamada, “İktidarın emir eri olarak çalışan savcılık, hazırladığı mütalaada Adnan Selçuk Mızraklı’nın Demokratik Toplum Kongresi, Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Derneği ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği üyeliklerini örgüt üyeliği suçu olarak değerlendirmiştir. Bu değerlendirmede ise ağırlaştırılmış müebbet ile yargılanan ve işini iyi yaparsa kendisine beraat sözü verilen Hicra Berna Ayverdi isimli itirafçının gerçekdışı ve mesnetsiz aykırı beyanlarını dikkate almıştır. Bu kişi tutuklu olduğu cezaevinden de salınmıştır” denildi.

‘MEŞRU HALE GETİRME ÇABASI’

“Adnan Selçuk Mızraklı hakkında mütalaanın ilk duruşmada istenmesinin ve alelacele hazırlanmasının amacı, iktidarın kayyum atamalarını kamuoyu nezdinde meşru hale getirme çabasıdır” diyen HDP, şöyle devam etti:
“Savcılık bu amaca hizmet etmek için tamamıyla hukuksuz bir mütalaa hazırlamıştır.
Örgüt üyeliği suçuna delil olarak gösterilen kurumlardan biri olan DTK, yasalara uygun usul ve esaslara göre kurulmuş, çalışmalarına halen devam eden bir kurumdur. DTK’ye TBMM tarafından, yıllar önce yapılan yeni Anayasa görüşmeleri sürecinde, katkıda bulunmaları için davetiye gönderilmiş ve görüşleri Meclis’te dinlenmiştir. DTK, çeşitli resmi toplantılara davet edilmiş bir kurumdur.
Öte yandan Anayasa Mahkemesi’nin defalarca hukuka uygun olarak kurulmuş derneklere yapılan üyeliklerin örgüt üyeliği suçuna gerekçe gösterilemeyeceğine, bunun örgütlenme özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin kararları olmasına rağmen, yargı mensupları hukuku ve Anayasa’yı  çiğnemekte ısrar etmektedir.
Savcılığın mütalaasında, Kürt halkının demokratik ve anayasal hak mücadelesi, “sözde Kürt halkının direnişi” sözleri ile değerlendirilmiştir. Savcılığın sözde olarak nitelendirdiği, Diyarbakır’da yaşayan yüzbinlerce yurttaşın iradesidir. Üstelik sadece Diyarbakır’da değil, bu ülkede ve topraklarda yaşayan milyonlarca insanın iradesidir. Savcılık, bu yaklaşımı ile Kürt halkını rencide etmiştir.
Adnan Selçuk Mızraklı, 31 Mart seçimlerinde seçilerek iş başına gelmiş bir Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Mızraklı, Saray’ın ve iktidarın tetikçisi yargı ne karar verirse versin, Diyarbakır’ın gerçek belediye başkanıdır. Tutuklama ve cezalarla HDP’li siyasetçiler sindirilemez.”

‘YARGILANACAKLAR’

HDP MYK, “AKP-MHP iktidarı ve ona bağımlı çalışan yargı mensupları mutlaka evrensel hukuk ilkelerine göre yargılanacaklardır. Halkın vicdanında ise bu irade gaspçıları çoktan mahkum edilmişlerdir” dedi.

 

EN SON EKLENENLER