32 gün geçti: Gülistan hâlâ bulun(a)madı!

Meltem İnci/İstanbul

Gülistan Doku’nun 5 Ocak’ta kaldığı KYK Kız Yurdu’na saat 23.00’a kadar geri dönmemesi üzerine, arkadaşları tarafından emniyete başvurulmuş, Diyarbakır’dan Dersim’e gelen ailesinin 6 Ocak’taki kayıp başvurusu üzerine Uzunçayır Baraj Gölü ve kıyısında arama çalışmaları başlatılmıştı.

Barajda yoğunlaşma

Emniyet, Doku’nun 5 Ocak saat 11.29’da, Valilik binasının karşısındaki minibüs durağından üniversite aracına bindiği tespit edilmesine rağmen nerede indiği bilgisine ulaşamamıştı. Kamera kaydı incelemelerinin ardından Doku’nun en son Uzun Çayır Baraj Gölü ve Dinar Köprüsü çevresinde bulunduğu tespit edilmişti.

‘Mobeselere ulaşılmıyor’ Kaybolmasından 6 gün sonra Dersim Barosu, savcılıktan Doku’nun erkek arkadaşı olduğu belirtilen Zaynal Abarakov adlı kişinin sinyal kayıtlarını istenmiş, telefon görüşmeleri başsavcılık ile valiliğe sunulmuştu. Dersim’de görevli bir polisin üvey oğlu ve aslen Rus olan Zeynel Abarok ile Doku’nun birlikte çalıştıkları kafede tanıştıkları öğrenildi. HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş 11 Ocak’ta Meclis’e verdiği soru önergesinde, Doku’nun nerede olduğu, bölgedeki mobese kayıtlarına neden ulaşılamadığını sormuştu.

Son görüşme Abarakov ile

Doku hakkında 12 Ocak tarihinde iki yeni bilgiye ulaşıldı. Doku’nun, derse geç kalan öğrencilerden 5 TL toplayan bir öğretim görevlisini yakın zaman önce Rektörlüğe şikayet ettiği ve Doku’nun kaybolduğu gün saat 16.29’da son olarak eski erkek arkadaşı Abarakov ile Atatürk Mahallesi’nde 4 saniyelik bir telefon görüşmesi yaptığı öğrenildi. Doku’nun yakın arkadaşlarından biri de, Gülistan’ın kaybolmasından bir gün önce Abarakov ile Atatürk Mahallesi’ndeki evlerinin önünde tartıştığını ve aynı akşam Doku’nun bulundukları yerden hocası tarafından alınarak hocasında kaldığını da belirtti.

Şaibeli soruşturma

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi’nin Dersim’deki görüşmelerinin ardından Doku için hazırladığı raporda, Gülistan’ın kaybolmadan önce Zaynal Abarakov tarafından darp edildiği iddiasına yer verilirken, soruşturmanın üvey babasının polis arkadaşlarınca yürütülmesinin şaibelere neden olduğu belirtildi.

Doku için arama çalışmaları devam ederken, 15 Ocak’ta su altında ismi yazılı reçete ve erkek arkadaşı olarak bilinen Zaynal Abarokov’la görüştüğüne dair görüntü ortaya çıktı. Görüntülerde, Abarakov ile bir kafe önünde karşılıklı bir süre konuşan Doku’nun, kafenin önünde bir süre sonra tek başına yürüyerek caddeden karşıya geçip minibüse bindiği gözüküyor.

Valilik eylemleri yasakladı

Bu arada Valilik 16 Ocak’ta Dersim’de, Doku ve cinsel istismara ilişkin gelişen tepkilerin, “halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiği” gerekçesiyle kapalı ve açık alanlardaki eylem ve etkinlikleri 15 gün süreyle yasakladığını açıkladı. 17 Ocak’ta ulaşılan yeni bir görüntüde, Elazığ-Pertek yol güzergahında geçen aracın kamerasına yansıyan ve Dinar Köprüsü üzerinde yere çömelmiş haldeki kişinin Gülistan Doku olabileceği iddia edildi. Görüntülerdeki kişinin Doku olup olmadığı ise hala doğrulanamadı.

‘İntiharsa nedeni araştırılsın’

Doku’nun arama çalışmasını yakından takip eden ailesi, geçtiğimiz günlerde görüştükleri savcının Doku’nun yüzde 98 suyun içinde olduğunu söylediğini aktarırken, aile artık tahammüllerinin kalmadığını, kızlarının bir an önce bulunmasını istedi. Öte yandan aile intihar şüphesi üzerinde bu kadar durulmasına tepki göstererek “Eğer intihar etmişse bunun nedenleri araştırılsın” dedi.

Sosyal medyada kampanya

Gülistan Doku’nun kaybolmasının üzerinden geçen bir ayda hiçbir ilerleme kaydedilememesi ve kayıp olayıyla ilgili kafalarda oluşan soru işaretlerine karşı kadınlar, 3 Ocak’ta sosyal medya kampanyası ile #GülistanDokuNerede? #GülistanDoku30gündürkayıp diye sordu.

Yeni görüntüler çıktı

32 gündür kayıp olan Gülistan Doku’nun yeni görüntüleri ortaya çıktı. Daha önceki görüntülerde Doku’nun, merkeze bağlı Atatürk Mahallesi’nde bulunan bir kafenin önünde Rus asıllı erkek arkadaşı Zanyal Abarokov ile görüştüğü, karşılıklı bir süre konuştuğu ve bir süre sonra tek başına yürüyerek caddeden karşıya geçip minibüse bindiği görülmüştü. Doku’ya ait mobese kameralarına yansıyan yeni görüntülerde Abarakov ile ayrıldıktan sonra ellerini önde birleştirip, başı önde bir şekilde otobüs durağına gidiyor. Bir süre telefonla konuşan Doku, yolcu minibüsüne bindiği anlarda görüntüde yer alıyor. Öte yandan Doku’nun ailesinden alınan bilgilere göre, Uzunçayır Barajı Dinar Köprüsü mevkiinde Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri Gülistan Doku’nun barajda olmadığına dair tutanak yazarak aramalarını durdurduğunu aktardı. Şu ana kadar şehir dışından 17 farklı ekibin geldiğini dile getiren Doku ailesi, polislerin aynı şekilde Doku’nun barajda olmadığına dair tutanak yazıp gönderdiğini ve aramalarının durdurulması için cevap beklediklerini dile getirdi.

YENİ YAŞAM GAZETESİ

EN SON EKLENENLER