Eşbaşkanlar, mültecilere battaniye dağıttıkları için yargılanıyor

Van’ın Çaldıran ilçesinde 13 mülteci, donarak hayatını kaybederken, Gevaş’ta 45 mülteci donmaktan son anda kurtarıldı. Van’da tam bir mülteci dramı yaşanırken, İpekyolu Belediyesi eşbaşkanları Azim Yacan ve Şehsade Kurt ise mültecilere yaptıkları battaniye yardımından ötürü dün duruşmaya çıktı.
HDP’li İpekyolu Belediyesi, geçen yıl Eylül ayında Van otogarında kalan mülteciler için yardım kampanyası başlattı. Mültecilere yiyecek, giyecek ve battaniye yardımında bulunuldu.

BATTANİYE YARDIMINA ‘ÖRGÜTE YARDIM’ DEDİLER

İpekyolu Belediyesi’nin gasp edilmesinin ardından eşbaşkanlar Azim Yacan ve Şehsade Kurt, ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla tutuklandı. Yacan ve Kurt’un bir ay içinde hazırlanan iddianamesinde, mülteciler yapılan battaniye yardımı gizli tanık beyanına dayandırılarak, ‘örgüte battaniye yardımı’ olarak değerlendirildi. Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Van 7. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edildi.
Yacan ve Kurt, dün ilk defa duruşmaya çıktı. Bu sırada Türkiye’nin gündeminde Çaldıran sınırında donarak ölen 13 mülteci ve Gevaş’ta donmaktan son anda kurtarılan 45 mülteci vardı. Ülkenin mülteci dramını konuştuğu sırda Yacan ve Kurt, mahkemede mültecilere yaptıkları battaniye yardımı nedeniyle yargılandı. Duruşmada eşbaşkanlar gizli tanık beyanını çürütmesine ve battaniye yardımına ilişkin haberleri ortaya koymasına rağmen, battaniye yardımı hâlâ tutukluluk halinin devamına sebep olan iddiaların başında geliyor.

‘İRONİK VE SKANDAL’

Konuya ilişkin bilgi veren Avukat Cemal Demir, “Türkiye’nin Mülteci politikasızlığı biliniyor. Bu drama yönelik genel kamu kurumlarında bir sessizlik var. Yetkililer bu kadar konuya ilgisiz iken ve mülteciler sınırda donarak ölürken, HDP’li İpekyolu Belediyesi’nin zamanında yaptığı battaniye yardımı çok önemli ve hayatiydi. Eşbaşkanların şimdi battaniye dağıtımı yargılanması ironik ve skandal. Biz duruşmada ifade ettik, her şeyi ortaya koyduk. Tanıklar bunu mahkemede söyledi. Bu konuda yerel medyadaki haberleri gösterdik ama bu, hâlâ tutuklama nedenidir” şeklinde konuştu.

23 BİN GÖÇMEN GÖZALTINA ALINDI

Devlet kayıtlarına göre Van’da 2019 yılında 23 bin, son 10 yılda ise 400 bin göçmen Van’a giriş yaptıktan sonra gözaltına alındı. Van’a gelen düzensiz göçmenler daha çok otogarda, metruk binalarda ya da kiralayabildikleri toprak evlerde kalıyor.

TÜRKİYE MÜLTECİ OLARAK KABUL ETMİYOR

Türkiye, doğusundan gelen mültecileri mülteci olarak kabul etmediği için, Van’daki göçmenler pek çok mülteci hakkından yararlanamıyor. Çalışma haklarından mahrum bırakılan mültecilerin çoğu hangi haklara sahip olduğunu dahi bilmiyor. Bazı mülteciler kaçak çalışarak yaşamını sürdürüyor. Türkiye-İran sınırı ve Van, özellikle Asya ve Ortadoğu ülkelerinden gelen mülteciler için önemli bir yere sahip. Sınırın dağlık, dolayısıyla kaçak geçişler için uygun bir yapıda olması ve kent merkezinde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne ait bir ofisin bulunması Van’ı doğudan gelen göçmenler için önemli bir merkez haline getiriyor. Van kent merkezdeki mültecilerin yüzde 94’ü pasaportsuz ve kimliksiz olarak kaçak yoldan Türkiye ’ye giriş yaparken, sadece yüzde 6’sı resmi yollardan Türkiye’ye giriş yaptı. Mültecilerin yüzde 50’si siyasi, yüzde 50’si ise diğer nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalıyor. Söz konusu kişiler, Türkiye’de geçici sığınmacı olarak işlem görmekte ve üçüncü ülkelere yerleştirilinceye kadar da misafir-sığınmacı statüsünde kalıyor.

 

EN SON EKLENENLER