Sinn Fein hükümeti kuracak

Kuzey İrlanda’nın özgürlüğü için vermiş olduğu mücadele ile tanınan Sinn Fein, pazar günkü seçimlerden birinci parti olarak çıkarak ilk kez hükümet kurma hakkını elde etti. Sinn Fein’in bu başarısı hem Kuzey İrlanda hem de dış dünyada önemli bir tartışmayı da birlikte getirdi.  İrlanda’da pazar günü yapılan seçimlerde Sinn Fein oyların neredeyse yüzde 25’ini alarak İrlanda’da hükümet kurma hakkını elde etti.

Sinn Fein’in bu başarısı aynı zamanda İrlanda siyasal sistemini uzun yıllardır belirleyen partileri yerinden etti ve yeni bir dönemi başlatmış oldu. Partinin lideri Mary Lou McDonald bunun bir devrim olduğunu, diğer partilerle birlikte bir koalisyon hükümeti kuracaklarını ve artık mevcut sistemin iki partili bir sistem olmayacağını söyledi.

Fine Gael-Fianna Fail geleneği yıkıldı

IRA’nın (İrlanda Cumhuriyet Ordusu, Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını savunan ayrılıkçı örgüt) siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Féin, bir zamanlar siyasal sistemde dışlanmış partilerden biriydi. İrlanda’da neredeyse bir yüzyıldır siyasal sistem iki merkez partisi arasında şekilendi: Fine Gael ve Fianna Fail. Ancak son seçimlerde Sinn Fein her iki partinin aldığı oyların üstünde bir oy aldı ve hükümet kurma hakkını elde etti.

İrlanda’da halkı uzun zamandır rahatsız eden sorunlar vatandaşların kararını değiştirmişe benziyor. Bunlar arasında giderek yayılan evsizlik, kiraların yükselmesi ve hastaneler için sıra bekleme listeleri uygulaması bulunuyor.

Sinn Fein lideri McDonald başkent Dublin’de bir meydanda yaptığı konuşmada, Yeşiller ve diğer küçük sol partilerle bir koalisyon hükümeti kurmak istediklerini söyledi.

Ancak bu seçeneğin zor olduğunun farkında olan McDonald, Fine Gael ve Fianna Fail ile koalisyon seçeneğine de kapıyı açık bıraktı.

Sinn Féin 2016 yılında yapılan seçimlerde ilk kez seçim barajını geçmiş ve yüzde 13,6 oy almıştı. Merkez soldaki parti özellikle evsizlik, yüksek ev kiraları ve gündelik dertlerle boğuşan gençlerin oyunu almıştı. Parti bu kez oylarını daha da artırmış oldu.

Rabitte: İki partili sistemi yok eden deprem

Farklı siyasi parti temsilcileri son seçimlerin iki partili sistem için büyük bir deprem olduğu görüşünde birleşiyor. Eski İşçi Partisi liderlerinden Pat Rabbitte bu son seçimlerin İrlanda’daki iki partili yapıyı yok eden büyük bir deprem olduğunu söyledi ve bu sonuçların İşçi Partisi ve diğer pek çok küçük parti için yol açıcı olduğunun altını çizdi.

Irish Times yorumcularından Fintan O’Toole ise genç seçmenlerin daha önceleri ‘terörizm’le bağlantılı olarak ele alınan ve tabu olarak gösterilen bir partiyi oylayarak İrlanda siyasal sistemini bütünüyle değiştirdiğini vurguladı.

DUBLIN

EN SON EKLENENLER