Kadınlar 14 Şubat’ta şiddete karşı ayağa kalkacak!

Dünya genelinde her üç kadından biri, şiddete maruz kaldı, dövüldü, cinsel ilişkiye zorlandı, tecavüze uğradı veya kötü muamele gördü. Her üç kadından biri, 1 Milyar kadına denk geliyor.

Bu yıl, 14 Şubat “Sevgililer Günü”nde bir milyar kadın ve erkeğe, şiddete son verilmesi için ayağa kalkmaları çağrısı yapıldı.

Kadına yönelik şiddete son vermek için tarihin en büyük kitle eylemi olarak değerlendirilen One Billion Rising (OBR), tüm dünyada “Yeter artık! Şiddet şimdi durmalı” diye haykırmak için eylemde olacaklarını bildirdi.

V-DAY

Küresel bir kampanya olan ORB, Amerikalı feminist ve dram yazarı Eva Ensler tarafından kurulan V-Day hareketi kapsamında, Eylül 2012’de başlatıldı. 14 Şubat 2013’te ise bu kampanya kapsamındaki ilk eylemler gerçekleşti. Yıllar içerisinde kampanya büyüdü. Kampanyaya her yıl dünya genelinde yüzlerce ülkeden yüzbinlerce kişi katılıyor. 2016’daki eylemler “Rise for Revolution” teması altında yapıldı.

One Billion Rising, yaptığı yazılı açıklamada, kadına yönelik şiddet, cinsiyetçilik, yoksulluk, emperyalizm ve ataerkil sisteme karşı olduklarını kaydetti.

HER ÜÇ KADINDAN BİRİ ŞİDDET MAĞDURU

Dünya genelinde her üç kadından biri şiddet ve tecavüz mağduru olduğunu belirten ORB, bunun inanılmaz bir dehşet olduğuna vurgu yaptı.

Hareket, 2020’ye aşırı sağcı milliyetçilik, beyaz ırkın üstünlüğü, faşizm, tiranlık, nefret ve göçmen korkusu, kadın düşmanlığı, feminisid, homofobi, şirketlerin açgözlülüğü ve ekolojik yıkım ortamında girdiklerine dikkat çekti.

‘SAYICA ÇOK OLDUĞUMUZU HATIRLAMAK İÇİN…’

Hareket, “Biz faşistleri, tecavüzcüleri, iklim inkarcılarını ve yağmacıları kendi şartlarında yenemeyiz. Asla acımasız, duygusuz, açgözlü ve katil olmayacağız. Onların utanmazlığı, nefreti, ayrılıkları ve yıkımına batmayacağız. Bizim yapabileceğimiz şey, sayıca çok olduğumuzu, eylem, sanat, bağlantı, hayal ve sevgi ile titreşimi yükseltebileceğimizi kendimize hatırlatmaktır” vurgusunda bulundu.

Kampanyanın aktif olarak desteklendiği çok sayıda ülkede internet siteleri de kuruldu. Almanya, Fransa ve daha bir çok ülkenin eylem yerlerine ilişkin bilgiler yer alıyor.

EN SON EKLENENLER