Köylüler direnişte! Projeye karşı harekete geçtiler

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Kurşunlu köyünde köylülerin maden çilesi yıllardır bitmiyor. Daha önce Feldspat madeni ruhsatını verdikleri hukuk mücadelesi iptal ettiren köylüler, proje yeniden devreye sokulunca yine eylem başlattı.

Özel bir maden şirketi tarafından kurulmak istenen feldspat ocağı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bir süre önce “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verdi. Skepsis antik kentinin hemen yanında ve içme suyu barajın çok yakınında bulunan maden ocağının çevreyi kirleteceğini, tarım alanlarının kullanılmaz hale geleceğini, sularının zehirleneceğini belirten köylüler protesto eylemi gerçekleştirdi.

Kaz dağlarının eteğinde bulunan Kurşunlu Köyü’ndeki eyleme çevreciler de destek verdi.

Feldspat Madeni Projesi 2013 yılında açılan davanın kazanılması sonucunda mahkemece durdurulmuştu.

Ancak ‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edilen şirket yeniden ÇED sürecine başladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü iptal edilen proje için geçtiğimiz hafta “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verdi.

Skepsis Antik Kenti’nin yakınında açılmak istenen maden, Kurşunlu Köyü’ne 50 metre, içme ve kullanma suyu kaynağı olan baraja ise 100 metre uzaklıkta bulunuyor.

Projeye karşı protesto gerçekleştiren bölge sakinleri ve çevreciler ‘Kaz dağlarının üstü altından değerlidir” pankartı taşıyarak köylerinde maden ocağı istemediklerini söylediler. 

Köylüler yaptıkları açıklamalarda “Köylülerin fikri alınmadan yine ÇED Raporu almışlar. Maden köyümüze çok yakın ve etrafında bir sürü su kaynağı var. Madenin bütün zehri çayımıza, barajımıza açacak. Bizim çocuklarımız barajdan su alıp içiyor, yaşam hakkımızı istiyoruz” dediler.

EN SON EKLENENLER