İmam kılıklı muhbirlere blokaj!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yurt dışından imam ve öğretmen getirtme uygulamasına son verileceğini duyurdu. Karar en fazla da Türk devleti için istihbarat toplayan imam ve öğretmenleri etkileyecek.

Fransa, yurt dışından imam ve öğretmen getirtme uygulamasına son verecek. Karar en fazla imam ve öğretmen sıfatıyla Fransa’ya gelerek Türk devleti için istihbarat faaliyeti yürütenleri etkileyecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan yeni bir hamle geldi. Macron, “İslam’a dayalı bölücülükle mücadele” konusunda Pazartesi günü yaptığı konuşmasında, yurt dışından gelen imam uygulamasına son vereceklerini belirtti.

Bu karar, Fransa’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı imamların ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Türkçe ve Türk Kültürü öğretmenlerin durumunu etkileyecek. Le Point dergisi, bu imam ve öğretmenlerinin çoğunun istihbarat faaliyeti yürüttüğünü belgelemişti. Bu imam ve öğretmenlerden bazıları ise DAİŞ’e elaman kazandırdığı için Fransa’dan sınır dışı edilmişti.

Erdoğan’ın imamları gelemeyecek

Uygulama devreye girdiğinde Erdoğan’ın imamları artık Fransa’ya gelemeyecek. Macron, aynı uygulamanın gelecek eğitim yılından itibaren yabancı dil eğitimi için yurt dışından gelen öğretmenler için de geçerli olduğunu ifade etti.

Fransa’da görevli bulunan 300’e yakın yabancı imamdan 150’si Türkiye’den, 120’si de Cezayir’den geliyor.

Karar kapsamında ayrıca Ramazan ayı boyunca Fransa’ya özel olarak gönderilen imamların da artık kabul edilmeyeceği belirtildi.

Dil bilmiyorlar ama ders veriyorlar

Fransa’da, Türkiye ve 8 yabancı ülkeden (Cezayir, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Fas, Portekiz, Sırbistan, ve Tunus’tan) gelen dil öğretmenleri toplam 80 bin öğrenciye ders veriyor.

Cumhurbaşkanı Macron konuşmasında Fransız devlet okullarında verilen bu derslerin bu biçimde devam edemeyeceğini vurgulayarak “Fransa’ya gelen yabancı öğretmenlerin büyük çoğunluğu Fransız dilini bilmiyor ve Fransa Eğitim Bakanlığı bu derslere müdahale edemiyor” dedi. Macron, derslerin kontrol edilememesinin böylesi bir karara neden olduğunu belirtti.

12 cami, 12 dernek ve 4 okul kapatıldı

Fransa’da yaklaşık 2 bin 500 cami ve mescid faaliyet gösteriyor. Macron, son iki yılda bunlardan 15 cami, 12 dernek ve 4 okulun faaliyetlerine son verildiğini dile getirerek, “Bir Cumhurbaşkanı olarak okullarımızda devletin kontrol sağlayamadığı derslerin verilmesinden rahatsızlık duyuyorum. Müfredat konusunda kontrol sağlayamıyoruz” diyerek, uygulamayı devreye koyma kararlarında bu sorunun belirleyici rol oynadığını söyledi.

Türkiye ile anlaşamadık

Fransa’da ana dil ve kültürü eğitimi veren 8 ülke ile yeni uygulama konusunda anlaştıklarını ifade eden Macron, ancak Türkiye ile anlaşma sağlayamadıklarını belirtti.

Fransa genelinde 2020 Eylül ayı ile birlikte okullarda yabancı dil ve kültür derslerine son verileceğini söyleyen Macron, “Bu tarihten sonra anlaşma sağlanan ülkelerle yeni sisteme geçilecek. Türkiye ile bir anlaşma sağlanamazsa ve yeni sistemi kabul etmezlerse tüm derslerini sonlandırıcağız“ diye belirtti.

Almanya’da da casusluk faaliyetleri

Almanya’da da Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanlığı, DİTİB imamlarının 28 kişi ve 11 kurum hakkında casusluk yaptığını bildirmiş, devlet okullarında din bilgisi eğitimi veren beş öğretmenin isminin de casusluk listesinde yer aldığını açıklamıştı.

Almanya’da DİTİB’e bağlı yaklaşık 900 cami bulunuyor. Alman basınında DİTİB’e bağlı imamların, ‘Erdoğan karşıtlarını’ Türk konsolosluklarına ihbar ettiklerine dair yoğun haberler yer almıştı.

Federal Başsavcılık ise, casusluk iddiasıyla DİTİB’e bağlı 19 imam hakkında 2017’de soruşturma başlatmış, fakat daha sonra soruşturma kapatılmıştı.

PARİS

kaynak: özgür politika

EN SON EKLENENLER