56 yıl sonra perdede

Haldun Taner’in 1964 yılında dünya tiyatrosuna kazandırdığı efsane oyun “Keşanlı Ali Destanı” tekrar tiyatro sahnesinde. İlk kez Gülriz Sururi, Engin Cezzar, Semiha Berksoy başta olmak üzere 40 kişilik dev bir kadro ve Genco Erkal rejisiyle gösterimini yapan oyunu bu kez Yücel Erten rejisiyle, İlker Ayrık ile Aykut Taşkın’ın kurduğu Pervasız Tiyatro sahneye koyma cesaretini gösterdi.

Taner’in epik halk tiyatrosu üslubunda kaleme aldığı, bestesini Yalçın Tura’nın yaptığı, Yücel Erten’in 1984’te Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sahneye koyduğu oyun, metnine sadık kalınarak 20 Şubat akşamı TİM Sahnesi’nde prömiyerini yaptı. Barış Dinçer’in oyuna masalsı hava katan, yaratıcı olduğu kadar işlevsel dekoru içinde, Cezzar’ın çizdiği Keşanlı Ali karakterini, İlker Ayrık oynadı. Sururi’nin tiyatro tarihine kazınmış Zilha karakterini ise Birce Akalay… Erten’in ustaları taklit etmek değil, anılarını tazelemek için sahnelediği eser, genç kuşak tarafından coşkuyla, eskiler tarafından derin bir nostaljiyle izlendi. Oyun, Haldun Taner’in eserlerine titizlikle sahip çıkan eşi Demet Taner dahil herkesin takdirini kazandı.

Salondaki kuşak farkı sahnede de vardı. Başta Şerife Abla’yı oynayan Meral Çetinkaya ile Derviş Dayı/Sarhoş Rasih’i oynayan Köksal Engür gibi ustalar pozitif enerjileriyle diğer önemli rollerin oyuncularını da yüreklendirdi. Madam Olga rolündeki Nilgün Kasapbaşoğlu da aynı şekilde. Başarılı oyuncular Ayhan Anıl, Aykut Taşkın, Cem Cücenoğlu, Hilmi Özçelik, Burak Şafak ve birçok genç oyuncu “Keşanlı Ali Destanı”nın kalabalık kadrosunda yer alıyor. Engür ve Çetinkaya birlikte selama çıktığında seyirci de ayağa fırladı.

EKİP DE SELAMLADI

Oyunu izleyen besteci Yalçın Tura, yönetmen, oyuncular, dekor ve kostüm tasarımını yapan Gamze Kuş, ışık tasarımını yapan Yakup Çartık, müzik direktörü Çiğdem Erken, koreograf Hamit Erentürk ve 10 kişiden oluşan orkestra ile birlikte selama çıkarak sanatçıları kutladı.

Büyük bir kentin eteklerinde, gecekondulardan oluşmuş, yoksul insanların yaşadığı bir varoş Sineklidağ’ın… Birbirine âşık ve hasret Ali ile Zilha’nın… İşlemediği bir cinayetten ötürü önce mahkûm olup kahramana dönüşen Ali’lerin destanı “Keşanlı Ali”, 29 Şubat Cumartesi akşamı saat 20.30’da yine TİM Show Center’da izlenebilir.

EN SON EKLENENLER