RSF: İran salgına ilişkin bilgileri saklıyor

Merkezi Paris’te bulunan RSF; “Yetkililer durumu kontrol ediyor ama virüsün bulaştığı kişiler ve ölen kişilerin gerçek sayısını yayınlamayı reddediyor, gazetecilerin işlerini yapmasını da engelliyor” dedi.

23 Şubat günü “bağımsız” gazeteci Muhammed Musaed’in sosyal ağlarda salgına ilişkin mesajlar yayınladıktan sonra ifade için çağrıldığını ve Devrim Muhafızları istihbaratçıları tarafından sorgulandığını belirten RSF, gazetecinin serbest bırakıldığını ancak Twitter ve Telegram hesaplarının kapatıldığını ve bilgisayarına el konulduğunu kaydetti.

İran rejimine göre Çarşamba günü koronavirüsten dolayı 4 kişi daha hayatını kaybetti. Ülke genelinde resmi verilere göre 139 vaka tespit edildi, 19 kişi hayatını kaybetti.

Virüsün merkezi, Tahran’ın 150 kilometre güney batısındaki Kum kenti olarak ifade ediliyor.

Kum kenti milletvekili Ahmed Amir Abadi Farahani, Pazartesi günü yaptığı açıklamada sadece bu kentte 50 kişinin virüsten dolayı hayatını kaybettiğini açıklamıştı. RSF de özellikle bu açıklamaya dayanarak, İran’ın bilgileri gizlediğine dikkat çekiyor.

RSF’nin İran bürosu sorumlusu Reza Moini, “Bir yıldır, İran İslam Cumhuriyeti krizler ve felaketler-su baskınları, toplumsal protesto hareketleri, Boeing tipi Ukrayna uçağının düşüşüne ilişkin bilgileri gizliyor” dedi. Moini, “Bilginin gizlenmesi öldürür” diye vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Salı günü yaptığı bir açıklamada İran’ın salgına ilişkin hayati detayları gizlediğini belirterek, bunun derin endişe yarattığını ifade etmişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD’nin koronavirüs etrafında “korku” yaymaya çalıştığı tepkisinde bulundu.

EN SON EKLENENLER